Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A filmalapé az MMKA vagyona

Cikk:

A Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) kerülhet a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) vagyona, miután a két szervezet között nyáron született egyezséget jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék. A Magyar Filmművészek Szövetsége elfogadhatatlannak tartja a kialakult struktúrát.

A Fővárosi Törvényszék döntéséről a Magyar Nemzeti Filmalap kedden tájékoztatta az MTI-t. Az egyezség célja az MMKA-nak a filmalappal szemben fennálló 6,3 milliárd forintos tartozásának rendezése volt. "A tartozást - amely abból ered, hogy a filmalap megvásárolta a banki és filmszakmai követeléseket és az MMKA-val szemben a bankok által indított perekbe jogutódként belépett - az MMKA azzal teljesíti, hogy a céges és ingatlanvagyonát átadja a filmalapnak" - áll a dokumentumban. A vagyonátadás végrehajtását az MMKA és a filmalap megkezdte, így újra teljesen állami tulajdonba kerül a Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt., a Magyar Filmlaboratórium Kft. valamint azok cégei és ingatlanai, többek közt a fóti és a Róna utcai filmstúdió. A közlemény felidézi, hogy a filmalap és a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos másfél éve kezdte el a magyar filmszakma elmúlt húsz évben felgyülemlett problémáinak financiális és szerkezeti rendezését.

A filmalap a bíróság döntése alapján hozzá került vagyont a filmszakma érdekében kívánja felhasználni – álla közleményben, amely leszögezi: az MMKA állami filmszakmai feladatai - a filmtörvény januártól hatályos módosítása értelmében - megszűntek, a filmgyártáshoz és egyéb mozgóképszakmai célokhoz kapcsolódó feladatokat a Magyar Nemzeti Filmalap látja el.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány 25 alapítójából mindössze öt akart beavatkozni a perbe, "ám a bíróság ezt elutasította a beavatkozási kérelem jogi és ténybeli megalapozatlansága miatt". A Magyar Filmművészek Szövetsége szerint a filmalap és a közalapítvány közötti megállapodás ellehetetleníti a magyar filmesek által húsz éve létrehozott alapítvány helyzetét, végképp felszámolja a filmes önkormányzatiságot. A szövetség szerint az új struktúra szakmai egyeztetés nélkül, kizárólag politikai akaratból jött létre, és elfogadhatatlannak tartják, hogy az eddigi többcsatornás finanszírozási rendszer helyett egycsatornássá váljék a támogatás, hogy ez a rendszer a korábbi széles bázisú, az ízlések sokféleségét tükröző és biztosító szakmai önkormányzatiság helyett központosított elosztási mechanizmust érvényesítsen" – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet Tarr Béla filmrendező, a szövetség elnöke írt alá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...