Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A rendőrség is csatlakozik a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekhez

Cikk:

Március végéig tart a Kikelet fantázianevű fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat, amelyben a szezonális jellegű termelői és kereskedői tevékenységeket, a húsvéti vásárokat, az idegenforgalmi programokat, illetve az ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeket ellenőrzik.

Kikelet hadművelet elnevezéssel tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozat indult csütörtökön, amely március 31-ig tart - jelentette be Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos csütörtökön. Az érintett nyolc hatóság együttműködésével mintegy 35-40 ezer ellenőrzés várható. Az akciósorozatban külön figyelmet kapnak a szezonális jellegű termelői és kereskedői tevékenységek, a húsvéti vásárok, az idegenforgalmi programok, illetve az ünnepekhez kapcsolódó rendezvények.

Egységes bírságkódexet hoznak létre

A múlt év végi ünnepekhez kapcsoló Csillagszóró hadművelet tapasztalatait a kormány már korábban értékelte, sikerült a lakossági közérzetet kedvezően alakítani. A tapasztalatok alapján megfogalmazódott az igény a piacok és vásárok rendjére vonatkozó jogszabályok korszerűsítésére, egy új, egységes bírságkódex létrehozására. A kormánybiztos utalt arra, hogy az akciósorozattal nemcsak a feketegazdaság elleni küzdelemét erősítik, hanem szeretnék a piaci esélyegyenlőséget is megteremteni, csökkenteni a fogyasztói kiszolgáltatottságot. Az ellenőrzési sorozat célja még a vásárlói, fogyasztói és eladói tudatosság növelése, a jogkövető magatartás kialakítása.

A rendőrség is csatlakozik az akcióhoz

Az ellenőrzési akcióban a lakosság tájékoztatásával foglalkozó szakemberek is részt vesznek, vásárlói jogokat ismertető szakanyagokat, tájékoztatófüzeteket osztanak szét. Újdonság, hogy a téli ellenőrzések során együttműködő hatóságokhoz - az APEH, az ÁNTSZ, a FVM, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a VPOP mellé - csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...