Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ENSZ-határozatot sürget a francia és a magyar miniszter

Létrehozva: 2004. június 1.
Módosítás: 2004. június 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország és Franciaország közös érdeke, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa még júniusban határozatot fogadjon el Irakról, amely után a hatalmat át lehet adni a helyi közösségnek. Erről Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszélt kedden, miután találkozott Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszterrel.
Franciaország és Magyarország közös érdeke, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa még júniusban határozatot fogadjon el Irakról, amelynek hatására a hatalmat át lehet adni a helyi közösségeknek - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kedden, miután megbeszélést folytatott Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszterrel.
Közös érdek a délszláv térség békéje
A francia védelmi miniszter szerint Magyarországnak földrajzi helyzete miatt fontos szerepe van az európai biztonságpolitikában. A katonai jelenlétre még szükség van, ám a boszniai helyzet megnyugtató - mondta Michele Alliot-Marie, és hozzátette: Koszovóban - mint ahogy azt a márciusi események is bizonyítják - sokkal aggasztóbb a helyzet.
Juhász szerint a két ország saját és a térség biztonsága szempontjából kiemelt figyelmet szentel a délszláv térségnek, szerepet vállalunk Koszovóban, Boszniában és Macedóniában. Ez Magyarországnak olyan politikai kötelessége, amely szavatolja az ország biztonságát, Franciaországnak pedig azért érdeke, mert a konfliktusnak a határokon áthúzódó hatási is lehetnek - mondta a miniszter.
Minden területen meg kel teremteni a politikai rendezés, a békés élet feltételeit, majd amilyen gyorsan csak lehet, egy-misszió befejezésének körülményeit is. A NATO-tól az Európai Unió már két feladatot is átvett, amely jelzi az európai védelmi identitás kialakulását - mondta Juhász Ferenc. Francia kollegája szerint az Európai Unió elsősorban gazdasági térség, de saját biztonságpolitikára is szüksége van.
Medgyessy: a balkánon vállalnánk szerepet
A francia védelmi minisztert fogadta Medgyessy Péter is. Magyarország támogatja az európai biztonság- és védelempolitika erősítését és elsősorban a balkáni régióban vállalna ezzel kapcsolatos feladatokat - mondta a miniszterelnök a találkozó után. A kormányfő szerint Magyarország számára kiemelten fontos, hogy az európai alkotmány a megerősített védelmi együttműködést nyitott, átlátható folyamatként határozza meg, amelybe a tagországok saját megfontolásaik alapján tudjanak bekapcsolódni.
Franciaország Magyarországot stratégiai partnernek tartja a régióban Magyarországot. Michele Alliot-Marie hangsúlyozta: mind katonai, mind pedig politikai szempontból fontosnak tartják az EU új tagállamainak bekapcsolódását a képesség fejlesztésbe és az EU misszióiba.
Nagyobb szerepet szánnak az ENSZ-nek
Az iraki stabilizációs folyamattal kapcsolatban Medgyessy Péter a nemzetközi közösség felelősségét és feladatait hangsúlyozta, valamint szorgalmazta egy új BT-határozat mielőbbi elfogadását, a politikai folyamatok ENSZ ellenőrzés alá helyezését. A francia miniszter asszony a magyar állásponttal egyetértve ugyancsak kiemelt jelentőséget tulajdonított az ENSZ szerepének, és támogatta a hatalom mielőbbi átadását egy legitim iraki kormánynak - áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.
Ugrás vissza Ugrás vissza...