Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minden készen áll augusztus 20-ra

Cikk:

Minden feltétele adott annak, hogy augusztus 20. biztonságos, egyúttal látványos és méltóságteljes ünnep legyen - közölte Gál J. Zoltán, akinek a vezetésével aznap kora reggeltől késő estig ülésezik az események lebonyolításáért felelős operatív törzs.

Látványos, de biztonságos ünnepség lesz az idei augusztus 20-ai - közölte Gál J. Zoltán kabinetfőnök, az események előkészítését és lebonyolítását felügyelő operatív törzs vezetője a Citadellán tartott pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

- Ma minden feltétele adott annak, hogy augusztus 19-20-án biztonságos, egyben látványos és méltóságteljes ünnep legyen, ilyen módon ünnepelje az ország a születésnapját - mondta a kabinetfőnök a Gellérthegyen tartott bejárás során.

A helyszínen előkészített pirotechnikai eszközökről a tűzijátékot szervező cég kereskedelmi igazgatója, Czafit Katalin elmondta: új látványelemekről gondoskodtak. Ilyen például a stroboszkóp, ami koronaként öleli át a Citadellát, vagy azok a vízre hulló bombák, amelyek nemzeti színű szőnyegként terülnek el a Dunán. Mindezt természetesen idén is zene kíséri.

Biztonsági terület lesz a Lánchídnál

Véghelyi Tibor, a terveket és a telepítést felügyelő piro- és biztonságtechnikai szakember arról számolt be, hogy elsősorban a Duna feletti repülőverseny és a tűzijáték közös területén, a Lánchídnál biztonsági területet jelöltek ki. Ezen a zónán belül nincsenek pirotechnikai eszközök, az azon kívüli területen pedig gyulladás elleni védelemmel terveztették és kiviteleztették a tűzijáték bombáit.

A szakember a Citadellán bemutatta az üvegszál erősítésű vetőcsöveket, amelyeknek a lángállósága és szilárdsága nagyobb, mint a polietilén csöveké. "Igényes és kulturált szakmai előkészítés volt a két hónap folyamán" - összegezte Véghelyi Tibor.

Forgalomkorlátozások

Hol nem szabad parkolni? Merre lesznek útlezárások, forgalomkorlátozások Budapesten? A részletes térképes prezentációt talál erről.
A MÁV START Zrt. alkalmi ötvenszázalékos menettérti kedvezményt ad az ünnepségre érkezőknek.

Folyamatosan ülésezik az operatív törzs

Gál J. Zoltán közölte, az operatív törzs augusztus 19-én déltől, 20-án pedig már a kora reggeli óráktól késő éjszakáig a Miniszterelnöki Hivatal épületében ülésezik, és előkészíti a döntéseket.

Emlékeztetett arra, hogy az operatív törzs tagja az ORFK, a BRFK, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a fővárosi védelmi bizottság képviselője, a rendezvényszervezéssel megbízott cég kapcsolattartója, továbbá a vízir endészet és a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési hatóságának képviselője.

Szükség esetén nyitva állnak a szállodák

Gál J. Zoltán a biztonsági előkészületek már ismert részletein túl beszámolt arról is, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján arra kérték az V. kerületi szállodák vezetőit: ha szükség van rá, engedjék be intézményük területére az embereket.

Az operatív törzs vezetője elmondta: a vízi rendészet idén csak fix kikötési ponttal rendelkező nagy hajókat enged a Duna érintett szakaszára a tűzijáték ideje alatt. A "személyes és üzleti érdekeknél fontosabb a biztonság", ezért kis hajókat egyáltalán nem engednek az esemény közelébe.

„Nem lehet pénzkérdés a biztonság"

Az idei ünnepségsorozat 251 millió forintos költségvetésében benne vannak a biztonságra vonatkozó kiadások is. Az egyes közreműködő szervezetek a saját keretükön belül biztosítják a pluszköltségeket. A biztonságra vonatkozó "összköltséget nem számszerűsítettük - utólag meg fogjuk tenni -, de nem lehet pénzkérdés a biztonság" - közölte az operatív törzs vezetője.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median