Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szövetséges áldozatok és égő olajkutak a Perzsa-öbölben

Létrehozva: 2003. március 21.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Amerikai páncélos hadoszlopok haladtak előre péntek hajnalban a dél-iraki sivatagban, az észak-iraki Moszult pedig újabb légi csapás érte. Az Irak elleni koalíció elszenvedte első emberveszteségét is: lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, s a fedélzetén lévő tizenhat katona életét vesztette. Katonai források szerint Irak déli részén olajkutak égnek.
- A dolgok jól mennek - jelentette ki Donald Rumsfeld védelmi miniszter röviddel azután, hogy ismertté vált: egy amerikai páncélos ezred, amely a kuvaiti határt átszelve, feltehetőleg északnyugati irányban haladt iraki területen, szétzúzott több, útjába akadt iraki tankot.
Az előrenyomuló páncélosok csekély ellenállásba ütköztek. Ezt az egységet a 3. gépesített lövész hadosztály "lándzsahegyének" tartják. Előtte Kiowa felderítő helikopterek repültek alacsonyan, fürkészve a célpontokat.
Iraki katonák adták meg magukat
Az előrenyomuló amerikai csapatoknak huszonöt iraki katona megadta magát - közölte egy tengerészgyalogos tiszt. A fegyverek letétele incidens nélkül zajlott le. Hajnalban a tengerészgyalogosok elfoglaltak egy dél-iraki olajszivattyú-állomást, ott mintegy 200 iraki katona adta meg magát.
Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója péntek hajnalban arról számolt be, hogy robbanások dörejét hallotta Moszul elővárosaiból. Az észak-iraki város ellen csütörtök reggel már végrehajtottak egy légitámadást. Az arab újságíró nem tudta pontosan megállapítani a robbanások eredetét, de légvédelmi ütegek lövéseinek a hangjait is hallani vélte. Az EFE spanyol hírügynökség által megszólaltatott szemtanúk szerint légicsapás érte a várost. Moszul annak a térségnek a határán található, amelytől északra már a kurdok ellenőrizte területek vannak.
A Reuters brit hírügynökség Észak-Kuvaitban tartózkodó tudósítója jelentette egy megfigyelőállásból, hogy erős robbanások hallatszottak és az eget megvilágító tűzgömbök látszottak péntek hajnalban a dél-iraki Bászra irányából.
Beszámolója szerint olyan zajokat hallott, amelyek amerikai bombázógépek repülésére utalnak. A robbanások fényereje nagyobbnak tűnt, mint amilyen a csütörtök reggeli tüzérségi zárótűz volt - közölte a brit tudósító. Izraeli beszámolók szerint amerikai katonák Nyugat-Irakban is folytatnak hadműveleteket. Céljuk, hogy megakadályozzák az iraki Scud-rakéták kilövését Izraelre.
Tizenhat szövetséges katona halt meg
Lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban péntekre virradóra, s a fedélzetén lévő 12 brit és 4 amerikai katona életét vesztette. Ez az Irak ellen csütörtök reggel kezdett amerikai-brit hadműveletek első embervesztesége. A CH-46E Sea Night csapatszállító helikopter a kuvaiti-iraki határtól 15 kilométernyire délre zuhant le. Brit katonai források szerint kizárható, hogy ellenséges tűz okozta a helikopter lezuhanását. Az iraki hadműveletek során már két másik amerikai helikopter is balesetet szenvedett, de a rajtuk lévő katonák megmenekültek.
Olajkutak égnek
Brit és amerikai katonai források, valamint kuvaiti hivatalos közlés szerint olajkutak égnek Irak déli részén. A KUNA kuvaiti hírügynökség azt jelentette, hogy a kutakat iraki csapatok gyújtották fel.
Ugrás vissza Ugrás vissza...