Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vita az önkéntes haderő létrehozásának időpontjáról

Létrehozva: 2003. február 11.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Homvédelmi Minisztérium szerint az önkéntes haderőre történő áttérés támogatottsága több mint 72 százalékos. Szerintük az áttérés 2006-ra megvalósítható az alkotmány módosítása nélkül. Az ellenzék szerint mindez 2010-re érhető el reálisan.
A Magyar Honvédség az önkéntes haderőre történő átalakítás után is alkalmas lesz az ország védelmére és eleget tud majd tenni nemzetközi kötelezettségeinek - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága előtt szerdán. Komor Levente a kormány elé pénteken kerülő, az önkéntes haderőre történő áttérésről szóló koncepcióról tájékoztatta a testületet.
Az áttérés 2006-ra megvalósítható
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint az áttérés támogatottsága több mint 72 százalékos a lakosság körében. Az áttérés 2006-ra megvalósítható és az alkotmány vagy a különböző vonatkozó törvények módosítása nélkül is megoldható.
Arról is szólt, hogy 45 ezer fős létszámmal számolnak, amelynek 12 százaléka tiszt, 30-36 százaléka tiszthelyettese lesz, a hadsereg többi részét pedig a szerződéses legénységi állomány teszi ki.
Egy esetleges támadás vagy vészhelyzet esetén 2012-ig a leszerelt sorkatonák, utána pedig a volt hivatásos és szerződéses állomány lenne mozgósítható. Hozzátette: ilyen esetben mindenki számára kötelező az ország védelme.
Az áttérés kapcsán folytatni szeretnék a lakásprogramot, a laktanya-rekonstrukciót és a katonák életkörülményeinek javítását. Még keresik a megoldásokat arra, hogy a különböző kiszolgáló feladatokat, amelyeket jelenleg a sorozott állomány lát el, miként biztosítsák.
Komor Levente elmondta, hogy egyelőre csak becsült adataik vannak az áttérés költségeire vonatkozóan, azokat csak a koncepció elfogadása után pontosítják.
Ezzel kapcsolatban annyit azonban elmondott, hogy a jelenlegi számítások szerint 60-62 milliárd forintot kell majd a költségvetés átcsoportosításával fedezniük.
Az ellenzék szerint 2010-re állhatunk át
Az ellenzéki képviselők egyetértettek az áttérés céljaival, azonban úgy vélekedtek, hogy a 2005-ös időpont rendkívül erőltetett, azt ennyi idő alatt csak nagy áldozatokkal lehet megvalósítani.
Simicskó István (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz terveiben szereplő 2010-es időpont reálisabb, és ebben az esetben az áttérés költségeit nem más területektől kellene elvonni.
A testület 11 nem és 10 igen szavazattal nem találta általános vitára alkalmasnak azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében a nemzetőrség létrehozásáról szóló határozat csak 2050-ben veszítené hatályát. A javaslatot Csampa Zsolt (MDF) és Simicskó István (Fidesz) nyújtotta be.
Simicskó István úgy vélekedett, hogy a nemzetőrséget csak azért nem kívánja megvalósítani a kormányzat, mert az fideszes ötlet. Mint mondta, a szaktárca nem végezte el a nemzetőrség megvalósíthatóságára vonatkozó vizsgálatot. Simicskó kezdeményezni fogja, hogy a honvédelmi bizottság albizottsága vizsgálja meg, készült-e egyáltalán bármilyen tanulmány a nemzetőrséggel kapcsolatban.
Ugrás vissza Ugrás vissza...