Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több száz új férőhely várja télen a hajléktalanokat

Létrehozva: 2003. szeptember 22.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Télire több mint hétszázötven hellyel bővül a fővárosi hajléktalanellátás kapacitása - közölte hétfőn Demszky Gábor. A teajáratok hétköznap 1550, hétvégén 250 adag italt és ételt osztanak szét naponta.
Az idei télen 759 új, időszakos férőhellyel bővítik az ellátórendszert - mondta el Demszky Gábor főpolgármester hétfőn. Jelenleg a budapesti éjjeli menedékhelyeken 904 férfit és 175 nőt, az átmeneti, speciális ellátó helyekkel együtt pedig összesen naponta 2370 hajléktalan férfit és 567 nőt tudnak elhelyezni.
A főpolgármester tudatta, hogy a főváros szakbizottsága kedden tárgyalja a szakmával egyeztetett téli hajléktalan-ellátó operatív tervet. Idén 10 szervezet biztosít majd hétköznap 1500, hétvégén pedig 250 hajléktalan részére utcai étkeztetést az úgynevezett teajáratok részeként. Az utcai gondozásban részt vevő 18 szervezet ismét működteti a krízisautókat.
Orvosi szolgálat járja a várost
A hajléktalanokról idén is speciális egészségügyi szolgáltatásokkal gondoskodnak. Lesz majd mozgó orvosi szolgálat, nyitott orvosi rendelés és 24 órás orvosi ügyelet is. A rossz egészségi állapotban lévő hajléktalanokat az úgynevezett lábadozóban helyezik el. A tavalyihoz hasonlóan a fővárosi kórházak idén is speciális ágyakat tartanak fenn a hajléktalanok részére.
Előre fizetnek
Újdonság, hogy a szaktárca mintegy 25 millió forintos támogatásával és egy szociális közalapítvány közreműködésével mód nyílik regionális szerepvállalásra, módszertani és diszpécseri feladatok ellátására is. A hajléktalan-ellátás pénzügyi stabilitását garantálja, hogy a Fővárosi Közgyűlés e heti ülésén biztosítja a hajléktalanokat ellátó szervezetek pénzügyi támogatását. Megelőlegezik a központi ellátó szervezet november-decemberi normatív támogatását, s várható az is, hogy februárban a finanszírozási gondok elkerülésére kéthavi támogatást adnak az ellátást végző szervezeteknek. A főváros pályázati keretén belül több, mint tízmillió forintot biztosítottak a hajléktalanok érkeztetésére, a feltételek javítására.
Ugrás vissza Ugrás vissza...