Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közel húsz előterjesztést nyújt be a kormány még a héten

Cikk:

Tizenhét előterjesztést, közöttük új törvényjavaslatot, törvénymódosító indítványt, illetve nemzetközi egyezményt nyújt be az Országgyűlésnek még ezen a héten a kormány. Az indítványok nagyobbik részének elfogadását a parlament nyári szünete előtt kéri a kabinet.

A házbizottság csütörtöki tanácskozásán előterjesztetett javaslatsor szerint az indítványok között szerepel a költségvetés módosítása, amely a Mol-pakett megvásárlása miatt vált szükségessé, továbbá a lakóingatlanok kényszer-értékesítésével összefüggő, valamint a devizahitelesek megsegítése érdekében szükséges törvénymódosítás is. Utóbbi előterjesztés kapcsán a kormány azt kéri, hogy a parlament az indítványt a házszabálytól eltérve tárgyalja és már július 1-én szavazzon róla. Ugyancsak még a héten terjeszti a kormány a Ház elé a rendőrségről, a szabálysértésekről, a közúti közlekedési élőéleti pontrendszerről, valamint a személy- és vagyonvédelmi, illetve a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló módosítási javaslatokat.

Sarkalatos törvényeket fogadhatnak el a nyári szünet előtt

A sarkalatos törvények sorában kerül az Országgyűlés elé a nyári szünet előtt az országgyűlési biztosok jogállásáról rendelkező előterjesztés és az új adatvédelmi törvényjavaslat. Szintén még a héten nyújtják be a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a népszavazásról és a népi kezdeményezésről, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló előterjesztéseket. Utóbbi javaslatok közül csak a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló indítvány nem sarkalatos törvény. Ezek elfogadását még a parlamenti nyári szünet előtt kéri a kormányzat, csakúgy, mint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztését.
 
Most nyújtják be, de őszre marad a parlamenti szavazás a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításáról, viszont a nyári szünet előtt voksolnak a képviselők a kormányzati elképzelés szerint a sporthuliganizmus elleni fellépésről, illetve a közfoglalkoztatás módosításáról rendelkező előterjesztésekről, illetve a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosítására, valamint a közbeszerzésekről szóló szabályok megváltoztatására vonatkozó előterjesztésekről.

Június 21-én hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

A házbizottsági tanácskozást követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta, hogy az alkotmánybíró-jelölteket június 21-én hallgatja meg a parlament illetékes bizottsága, a Ház pedig június 27-én szavaz róluk. Az Alkotmánybíróság elnöki posztjára jelölt személyt az alkotmányügyi bizottság június 28-án hallgatja meg, a parlament pedig július 4-én voksol a megválasztásáról.
 
Az Országgyűlés a jövő héten kétnapos tanácskozást tart kedden, illetve szerdán. A jövő heti napirend kiegészítését kérte a Fidesz az egyes fémek begyűjtésével kapcsolatos törvény módosításának megvitatásával, illetve a közoktatási törvénynek a tanárok óradíjfizetésével és a tanítási időkerettel összefüggő módosításának tárgyalásával.

Ugrás vissza Ugrás vissza...