Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ezernél több állást szüntettek meg a honvédségnél

Cikk:

Összesen 1204 beosztást szüntettek meg a Magyar Honvédségnél - a vezető szerveknél és a háttérintézményeknél - tavaly novembertől; csökkent a bürokrácia és a vezetői szintek száma - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

A tárcánál tavaly végrehajtott elbocsátások és szervezeti átalakítások fokozták a hatékonyságot, javították a katonai szervezetek létszámarányt és egységesítették a széttagolt háttérintézményi struktúrát. A honvédség mintegy hatmilliárd forintot takarított meg ezen lépésekkel – mondta el Hende Csaba. A 2010-es adatokkal összehasonlítva: ötből kettő altábornagy, tizenötből öt vezérőrnagy, harminckettőből huszonhat dandártábornok, háromszáznegyvenegyből kettőszázhuszonhét ezredes és ezerkettőszázhetvenötből ezerhuszonöt alezredes maradt a honvédségnél. Az ésszerűsítés alatt megszüntettek öt - a HM háttérintézményei közé tartozó - költségvetési szervet, a NATO parancsnokságok struktúrájához igazodva csoportfőnökségeket alakítottak ki és jelentősen csökkent a vezetői beosztások száma is.

Sikerült beolvasztani a Radó György Honvéd Egészségügyi Központot a Honvédkórházba, így kétszázhatvanhat fővel kevesebbet alkalmaznak. A katonai ügyészség az idei év elejétől nem tartozik a honvédséghez, és a két katonai nemzetbiztonsági szolgálatból egyet hoztak létre, ami tovább csökkentette a létszámot.

Juhász Ferenc, a bizottság MSZP-s tagja, egykori honvédelmi miniszter azért bírálta a minisztert, mert szerinte az átszervezésekkel csökkentek az ország katonai képességei. Hende Csaba válaszában hangsúlyozta: nem csökkentek a képességek, a honvédség erősebb lett, pusztán a létszámot racionalizálták, és az átszervezések kapcsán nem érte panasz vagy kritika a tárcát.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...