Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Svéd katonai gépek tankoltak Magyarországon

Cikk:

Svéd katonai repülőgépek szálltak le vasárnap Magyarországon; a gépek tankoltak, majd Olaszország irányába elhagyták az országot - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Magyarország az ENSZ felhatalmazása alapján zajló katonai műveletek keretén belül támogatta a harci gépek leszállását.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint négy, katonákat és felszerelést szállító C-130-as Herkules gép szállt le vasárnap délután Magyarországon. A svéd parlament pénteken hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni NATO-akcióban. Stockholm nyolc JAS Gripen vadászrepülővel vesz részt a nemzetközi koalíció katonai műveletében, mintegy 130 katonával, legfeljebb három hónapon át.

Svédország kérte Magyarországot, hogy az európai szövetségi partneri együttműködés értelmében támogassa a svéd katonai gépek leszállását, és azok üzemanyag-felvételét. Magyarország a kérésnek eleget tett – közölte a HM. Magyarország az ENSZ felhatalmazása alapján zajló katonai műveletek keretén belül támogatta a harci gépek leszállását, a tankolásra vonatkozó engedélyezés rutineljárásnak számít- hangsúlyozták a minisztériumban. Magyarországon Kecskeméten, Pápán és Szolnokon működik katonai repülőtér (az utóbbin helikopterbázis), ám a tárca azt nem hozta nyilvánosságra, hogy ezek közül melyik reptéren történt a tankolás.

A svéd parlament pénteken nagy többséggel hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióban. A képviselők közül 240-en támogatták az előterjesztést, csupán a jobboldali populista Svéd Demokraták 18 képviselője szavazott nemmel. Az összes többi párt helyeselte a kormánynak azt a kezdeményezését, hogy Stockholm nyolc JAS Gripen vadászrepülővel vegye ki a részét a nemzetközi koalíció líbiai fellépéséből. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök előzőleg a NATO-tól érkezett megkeresés alapján tett javaslatot svéd vadászgépek kiküldésére. Svédország nem tagja az atlanti szervezetnek. A misszió feltétele, hogy a Gripenek nem hajthatnak végre támadásokat, kizárólag a repülési tilalom betartását fogják ellenőrizni a líbiai légtérben. Az ellenzéki szociáldemokraták csak ennek fejében voltak hajlandók megszavazni az előterjesztést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...