Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Utolsó bevonulás 2004. májusban

Cikk:

A jelenlegi tervek szerint 2004 májusában vonulnak be az utolsó sorkatonák - hangzott el a honvédelmi bizottság keddi ülésén. A szerződéses katonák kiképzéséhez várhatóan elegendő lesz két kiképzőközpont, így a szabadszállási, a tapolcai, illetve a szombathelyi központ közül valamelyiket megszüntetik.
A Magyar Honvédség azon dolgozik, hogy már 2004 végén leszerelhessenek az utolsó sorkatonák - hangzott el az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának keddi ülésén. Havril András altábornagy, a vezérkari főnök helyettese az önkéntes haderőre való áttérés koncepciójáról tájékoztatta a testületet, amely - időhiány miatt - a következő ülésén is folytatja a tájékozódást e témában.
Az altábornagy elmondta, hogy jelenlegi terveik szerint a légierőhöz 2004 márciusában, a szárazföldi csapatokhoz pedig 2004 májusában vonulnak be az utolsó sorkatonák. Így az utolsó leszerelések 2004 szeptemberében, illetve novemberében lesznek.
A tábornok kiemelte, hogy az önkéntes haderőre való áttérés kapcsán a megfelelő számú szerződéses katona felvételén túl a sorállományú katonák által ellátott feladatok pótlását is meg kell oldani. Ismertetése szerint ezek közé tartoznak az őrzési-védelmi feladatok, a készenléti és ügyeleti szolgálatok, valamint a napi élet biztosításával összefüggő teendők.
Közlése szerint jelenleg az objektumok többségét még sorkatonák őrzik. Az áttérés után a fontosabb katonai objektumokat szerződéses katonák fogják őrizni, a többit pedig fegyveres biztonsági őrök.
Havril András hangsúlyozta, hogy a 2004-es időpont "nem kőbe vésett dátum", így ez a határidő még módosulhat.
Elhangzott, hogy a szerződéses katonák kiképzéséhez a jövőben várhatóan elegendő lesz két kiképzőközpont. A tervek szerint a szabadszállási, a tapolcai, illetve a szombathelyi központ közül valamelyiket megszüntetik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...