Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Idén leszerelhet az utolsó sorkatona

Létrehozva: 2004. május 21.
Módosítás: 2004. május 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Idén leszerelhet az utolsó sorkatona - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök a honvédelem napja alkalmából pénteken a budapesti Petőfi laktanyában. Az ünnepségsorozat már a hét közepén elkezdődött miniszteri kitüntetések és díjak átadásával, szombaton a honvédelmi tárca rendezett egész napos programsorozatot a budai Várban.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legdicsőségesebb hadi eseménye volt, amikor a magyar honvédseregek 1849. május 21-én visszavívták az osztrák császári csapatok által megszállva tartott Buda várát, és ezzel felszabadították az ország fővárosát. Ez a nap hazánkban 1992 óta a honvédelem napja, amelynek ünnepségei idén már a hét közepén megkezdődtek.
Kitüntetések és koszorúzások már szerda óta
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kitüntetéseket és miniszteri szintű elismeréseket adott át a Honvédelmi Minisztérium (HM) központi ünnepségén. Ketten Hunyadi János-díjat, ketten Andrássy Gyula-díjat kaptak, míg egyéb elismeréseket több mint hatvanan vehettek át.
Ópusztaszeren, a Magyar Történelmi Emlékparkban május 19-én szerveztek katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzást a magyar honvédelem napja alkalmából. A katonai emlékhelynél, amelyet 2001-ben avattak fel, Buczkó Imre dandártábornok, a Magyar Honvédség légierő-parancsnokának első helyettese helyezte el az emlékezés koszorúját. Székesfehérvárott, az MH Szárazföldi Parancsnokságán csütörtökön ünnepeltek Szolgálati Érdemjelek átadásával és előléptetésekkel - olvasható a HM honlapján .
Az 1849-es hősökre emlékeztek a Várban
A honvédelem napján, pénteken a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség ünnepi megemlékezést tartott a Budai Vár több helyszínén, illetve a Fiumei úti temetőben. A Dísz téri Honvéd hősi emlékműnél, majd a Fehérvári kapunál, Görgey Artúr honvéd tábornok lovas szobránál helyeztek el katonai tiszteletadás mellett koszorúkat a résztvevők arra emlékezve, hogy 1849. május 21-én a hadvezér által vezetett katonák egyike, Püspöki Grácián kitűzte a vár fokára a magyar nemzeti lobogót
.
Az egybegyűltek megemlékeztek azokról a honvédekről, akik hősiesen harcoltak Budavár 155 évvel ezelőtti visszavételéért, illetve fejet hajtottak a 88 évvel ezelőtt meghalt Görgey Artúr tábornok emléke előtt. Az emlékműveknél a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nevében Szenes Zoltán altábornagy és Bali József védelempolitikai helyettes államtitkár helyezett el koszorút.
A köztársasági elnök nevében szárnysegédje koszorúzott, és ugyancsak elhelyezte a megemlékezés virágait Nagy Gábor Tamás , a budavári önkormányzat polgármestere is. Koszorúztak a határőrség és a rendőrség képviselői, valamint a történelmi és hagyományőrző egyesületek is. Ezután az Esztergomi rondellán, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet épülete előtt ünnepélyesen felvonták a magyar zászlót. Délelőtt a Fiumei úti temetőben megkoszorúzták Görgey Artúr síremlékét is.
Idén leszerelhet az utolsó sorkatona
A jövő nyár helyett várhatóan már az idén leszerel az utolsó sorkatona - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök a budapesti Petőfi laktanyában, a honvédség díszezredénél. A miniszterelnök szerint a Magyar Honvédség hivatásos állományú, professzionális haderővé alakulhat át, amelyhez a feltételek adottak, már csak a parlament döntésére van szükség. Juhász Ferenc az MTI-nek úgy nyilatkozott: amint tudni fogják a leszerelés pontos dátumát, közölni fogják a fiatalokkal. A honvédelmi miniszter közölte, hogy ha a közelmúltban kezdődött négypárti egyeztetés eredményeként létrejön a jogszabályi háttér, akkor nem kell sorozáson részt venniük a fiataloknak. Ha nincsen a parlamentben egyetértés, akkor a sorkatonai szolgálati kötelezettséggel kapcsolatos tennivalók, például a sorozás, az egészségügyi vizsgálat, a lakcímbejelentési kötelezettség megmarad.
Határainkon kívül kell helytállniuk a katonáknak
Egyre kevésbé jelentkezik az a tennivaló, hogy a határokon kell az országot megvédeni, hiszen szövetségesek vesznek jórészt körül bennünket, olyan országok, amelyek azonos szövetségi rendszerben vannak, mint mi, a NATO-ban vagy az Európai Unióban" - mondta beszédében a miniszterelnök. Az Irakban szolgáló magyar katonák önként vállalták feladatukat, tisztességes fizetségért, és mindaddig Irakban maradnak, amíg a munkájukat jól és becsülettel el tudják látni - fogalmazott Medgyessy Péter. Emlékeztetett: ezen a héten megbízást adott a külügyminiszternek arra, hogy kezdeményezzen "egy minél gyorsabb és minél eredményesebb ENSZ BT-határozatot."
Az ünnepség szombaton fesztivállal folytatódott
A honvédség szombaton egész napos rendezvénnyel várta a budai Várban az érdeklődőket: katonai hagyományőrzők, haditechnikai és közelharc bemutatók, valamint a Honvéd Együttes műsora segített felidézni a Magyar Honvédség egykori és mai életét. A Kapisztrán téren haditechnikai kiállítást rendeztek, bemutatót tartott a Magyar Honvédség Budapest Őr- és Díszezrede, a közönség projektoron kísérhette figyelemmel a legmodernebb repülős szimulációs játékokat.
Szenes Zoltán: Megváltozott a honvédség szerepe
Szenes Zoltán vezérkari főnök a miniszterelnök pénteki bejelentésére utalva megerősítette, hogy a magyar hadseregben az év végétől nem fog sorkatona szolgálni.
A sorkatonaság eltörlésének alapjául szolgáló magyar haderőreformot Magyarországnak a világban megváltozott szerepe is indokolja - mondta beszédében a vezérkari főnök a Várban. Mi egy olyan biztonsági garancia részesei és fenntartói vagyunk, amire mindig is vágyott a nemzet - hangoztatta.
Balesetet okozott egy katonai páncélautó
A honvédelmi napon baleset is történt a budai Várban: egy kétéltű páncélozott katonai jármű vezetője valószínűleg rosszul mérte fel az oldaltávolságot, és meghúzta egy parkoló személyautó oldalát, egy másiknak a visszapillantó tükrét törte le. Az anyagi kár több százezer forint, a baleset körülményeit vizsgálják.
Profi katonákra van szükség
A honvédelmi miniszter szeretné elérni, hogy az önkéntes hadseregbe jelentkező hivatásos és szerződéses katonáknak versenyképes jövedelmet tudjon biztosítani a Magyar Honvédség -mondta a Várban Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. "Azt reméljük, hogy a következő időszakban olyan bért tudunk a számukra biztosítani, olyan élet- és munkakörülményeket, ami alapján versenyképessé válik a katonai pálya - mondta a tárca vezetője. Juhász reméli, hogy a professzionális hadseregbe szívesen jönnek majd a fiatalok. Egy hivatásos katonának profinak kell lennie, pszichikailag, fizikailag és szellemileg felkészült, kiváló szakembernek, és ugyanolyan követelményeket kell teljesítenie, mint bárkinek egy másik szakterületen - fogalmazott a honvédelmi miniszter.
Harmincöt év alatt, érettségi fölött
Az önkéntes hadseregbe elsősorban az "egészséges életmódot élő" fiatalok jelentkezését várják, "35 alatt, érettségi fölött mindenkit". A hivatásos katonák főiskolára, egyetemre mehetnek, a szerződéses katonák pedig közvetlenül a hadseregbe. A miniszter kiemelte: a hivatásos hadseregbe nők jelentkezését is várják. Ma a honvédség több mint 10 százaléka hölgyekből áll - mutatott rá Juhász Ferenc.
Ugrás vissza Ugrás vissza...