Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A honvédelmi bizottság támogatta Hende Csaba kinevezését

Létrehozva: 2010. május 27.
Módosítás: 2010. május 28.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Élesen bírálta a honvédség felkészültségét, védelmi képességeit, valamit teljes gazdasági átvilágítást ígért a tárcánál Hende Csaba honvédelmi miniszter-jelölt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. A jelölt megkapta kinevezéséhez a bizottság támogatását.

Hivatalba lépése után az új honvédelmi tárcavezető egyik első lépése a Honvédelmi Minisztérium (HM) gazdálkodásának átvilágítása, a korrupció megszüntetése és a felelősök elszámoltatása lesz – mondta Hende Csaba az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.

Hende Csaba - aki Simicskó Istvánnal és Fodor Lajossal, a két államtitkárjelölttel érkezett második, kinevezése előtti bizottsági meghallgatására - azt mondta, hogy jelenleg a honvédség személyi és anyagi tartalék nélkül működik, költségvetésének mértéke elmarad a szükségestől, szerkezete célszerűtlen és ésszerűtlen. Ráadásul a rendelkezésre álló forrásokat pazarló és néha korrupt módon, átláthatatlan struktúrában, megfelelő ellenőrzés nélkül, a megalapozott tervezés elmulasztásával költik el. A miniszterjelölt szerint mára összeomlott a honvédség képzésrendszere, sok területen nem jut pénz a meglévő eszközök fejlesztésére, gyakran az alapvetően szükséges ruházat és felszerelés is hiányzik. 

A honvédség hadrafoghatóságának színvonala szerinti sérti az alkotmányt, ráadásul csökkent az ország súlya a NATO-ban, amit a missziókban való sikeres részvétel sem tudott ellensúlyozni. Hadiiparunk lényegében megszűnt, a magyar cégek részvétele a honvédség által használt felszerelések előállításában elhanyagolható - folytatta a miniszterjelölt, kitérve arra is, hogy a társadalom lényegében nincsen kapcsolatban a honvédséggel és a katonai hivatástudat is alacsony.

Új alapokon a tisztek képzése
 
A honvédségnél új alapokra kell helyezni a tisztképzést és a továbbképzést. Végre kell hajtani a szükséges haditechnikai fejlesztéseket; a felszerelés és a fegyverzet korszerűsítését, külön tekintettel a missziókban szolgálatot teljesítők eszközeire, ruházatára – sorolta a jelölt. Új vezetési rend kialakítását is tervezik, csökkentenék a bürokráciát, és növelnék az állomány járandóságait.

Fontos cél a honvédség társadalmi elismertségének és ismertségének javítása, aminek egyik eszköze lehet, hogy támogatni fogják a honvédelmi ismeretek oktatását és terjesztését, valamint a diáksportot, ezen belül például a lövészetet vagy az ejtőernyőzést. A miniszterjelölt nem tervezi a katonai titkosszolgálatok átalakítását. 

A bizottság végül a Fidesz-KDNP és az LMP 13 igen, és a szocialista tagok 2 nem szavazatával támogatta a jelölt miniszterré való kinevezését. A meghallgatásra a 21 bizottsági tag közül csak 16-nak érkezett meg a nemzetbiztonsági átvilágításról szóló igazolás, így 4 jobbikos és egy Fideszes képviselő tanácskozási jogon vehetett csak részt az ülésen.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median