Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bővítené a honvédségi létszámkeretet a szaktárca

Cikk:

A szaktárca számításai alapján éves szinten (személyi juttatásokkal és munkáltatói járulékokkal együtt) 3,784 milliárd forint többletkiadást jelentene az a létszámkeret-emelés, amelyet a Magyar Honvédség (MH) részletes bontású létszámáról szóló, 2007. decemberi országgyűlési határozat módosításával kezdeményezett Hende Csaba miniszter.

A parlamenti honlapon elérhető javaslat célja a Honvédkórház MH hadrendjébe való illesztéséhez, a Szent Korona őrzése biztosításához, további biztonsági és protokolláris feladatok átvételéhez, egyes logisztikai képességek fejlesztéséhez, a csapatpszichológusi rendszer kialakításához, valamint a házilag készített robbanószerkezetek elleni tevékenység képessége megerősítéséhez szükséges állandó állományú létszám biztosításának megteremtése - olvasható az indoklásban.

A javaslat elfogadása költségvetési igényt támaszt, a tényleges igény azonban viszonylag alacsony, mert a Honvédkórház állománya (mintegy 3000 ember) jelenleg is a HM-fejezet költségvetésében szerepel, így csak szervezeti hovatartozás szempontjából releváns a módosítás.

A javaslat elfogadásával megjelenő új státuszok létrehozása (a 3000, plusz mintegy 1040 státusz) a létszámkeret biztosításával megteremti az MH szerveinél és szervezeteinél szükséges strukturális átalakítások lehetőségét, katonai szakmai szempontból szükséges új státuszok kialakítását és azok feltöltését a jelenleg meglévő létszámon belüli belső személyi mozgásokkal.

A státuszok tényleges költségvetési létszámemelkedéssel járó feltöltése a MH költségvetése alakulásának függvényében történik, így a tényleges forrásigény csak a helyek feltöltésének ütemében, és kizárólag abban az esetben jelentkezik, ha ennek feltételei biztosítottak - teszi hozzá az előterjesztő, megjegyezve: tényleges létszámnövelést az előterjesztés elfogadásával egyidejűleg nem terveztek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...