Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Előrehozott nyugdíjat javasol a munkanélkülieknek a kormányfő

Létrehozva: 2006. február 8.
Módosítás: 2006. február 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatja az Idősügyi Tanács azon javaslatát, hogy nyugdíjba mehessenek azok az 55. életévüket betöltött nők és férfiak, akik legalább két éve keresnek eredménytelenül állást. A miniszterelnök ígéretet tett a mezőgazdasági járadék emelésére is.

Az előrehozott nyugdíj szabályait alkalmazva engedjük meg a nyugdíjba menetelt azoknak, akik betöltötték 55. életévüket, és már legalább két éve keresnek eredménytelenül állást - ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Idősügyi Tanács szerdai ülésén megfogalmazódott egyik javaslatot a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. A kormányfő hozzátette, az 55 év férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik, és az intézkedés terheit a költségvetés közvetlenül megtérítené a nyugdíjalapoknak.
Szavai szerint a kormány támogatja azt az indítványt, hogy a 17 ezer mezőgazdasági járadékos havi járadéka 2007. január elsejétől 3500 forinttal emelkedjen. Ennek költségkihatása egymilliárd forintnál kevesebb. A kabinet a Mezőgazdasági Nyugdíjasok Országos Egyesülete felvetésére megvizsgálja, hogy fél évvel előrehozható-e a nyugdíjkorrekcióban nem érintett rétegnek juttatandó változtatás.
Az utazási kedvezmény kiterjesztése gondos számítást igényel
Gyurcsány Ferenc a jelenleg 65 év felettieknek járó utazási kedvezmények kapcsán szólt arról: ő személy szerint támogatja a korhatár 62 évre való leszállítására vonatkozó felvetést, de egy ilyen intézkedésről felelősen csak gondos számítások után lehet dönteni.
A következő Idősügyi Tanácsülésre ígérte a kormányfő a választ arra is, hogy kiterjeszthető-e a 13. havi nyugdíj a nyugdíjszerű ellátásban részesülő, mintegy 320 ezer idős emberre.
A tanács támogatja a foglalkoztatásbővítési programokat
Nem fizethetik meg a nyugdíjasok a foglalkoztatásbővítés árát - rögzítette Gyurcsány Ferenc, miután beszámolt arról, hogy tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit a Start plusz és a Start extra program ról. Kifejtette: a nyugdíj- és az egészségbiztosítási alapot tiszteletben kell tartani; ha valaki kedvezményt vesz igénybe, azért a költségvetés helyt áll.
A ma nyugdíjasai nem fizethetik ki az árát annak, hogy ma a kormány ilyen vagy olyan lépéssel támogatni kívánja a munkahelyteremtést - hangsúlyozta. A miniszterelnök elmondta, az Idősügyi Tanács támogatta a Startprogramokat és a belső igazságtalanságok felszámolását célzó nyugdíjkorrekciós programot is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...