Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Benyújtották a bizalmatlansági indítványt a miniszterelnök ellen

Cikk:

A kormánypárt kedden reggel benyújtotta az Országgyűlésnek a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt. A képviselők várhatóan az április 14-én kezdődő ülésen szavaznak az indítványról.

Benyújtotta az MSZP a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt kedd reggel az Országgyűlésnek. A határozati javaslat szövege egyetlen mondat: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja."

A dokumentum indoklása szerint az országgyűlési képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni - áll a kormánypárt beadványában, amelyet 92 képviselő írt alá. A leköszönő kormányfő nincs köztük. Lendvai Ildikó frakcióvezető az indítvány kísérőlevelében azt kérte a házelnöktől, hogy az Országgyűlés az április 14-ével kezdődő parlamenti ülésen tárgyalja meg az indítványt.

Konstruktív bizalmatlansági indítványt a képviselők egyötöde - a 386 tagú parlament 78 képviselője - kezdeményezhet, amelyet az Országgyűlésnek a benyújtástól számított harmadik nap után, de nyolc napon belül tárgyalnia kell. A szocialisták a vasárnapi kongresszuson támogatták Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét, ahogyan a vasárnap estig ülésező SZDSZ országos tanács is.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterből akkor lesz kormányfő, ha az Országgyűlés egyszerű többséggel - várhatóan április 14-én - megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt. A házbizottság csütörtöki ülésén a frakciók egyeztetnek az indítványról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...