Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Hatásos a madárinfluenza elleni magyar védőoltás

Létrehozva: 2005. október 19.
Módosítás: 2005. október 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az első eredmények alapján emberekben is létrehozza a szükséges ellenanyagot a magyar szakemberek által az influenza H5N1-típusa ellen kifejlesztett oltóanyag. Szükség esetén néhány hét alatt új típusú - esetleg világjárvánnyal fenyegető - influenza ellen is átalakítható a védőoltás.

Az első gyorstesztek alapján emberekben is kialakul a védettség az influenza H5N1 típusa, azaz a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztet oltóanyag hatására. Az eredményről az országos tisztifőorvos szerdán tájékoztatta az egészségügyi minisztert, aki beszámolt a kormánynak. Rácz Jenő a kormányülést követő tájékozatón elmondta, a héten zajló kontroll vizsgálatok után megkezdődhet az oltóanyag ipari gyártása.
- Célunk elsősorban a magyar lakosság ellátása, de komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a hazai oltóanyag iránt - fogalmazott a miniszter. Rácz Jenő elmondta tízmillió lakos esetében 3,5 millió oltásra van szükség. A szükséges oltóanyagot jelenleg az egyéb nemzetbiztonsági célokat szolgáló oltóanyagokat is gyártó Omninvest Kft. gyártja.
A védőoltás jelenleg az influenza vírus azon típusa ellen nyújt védettséget, amely madárról madárra terjed és csak kivételes esetben fertőz meg embert. Az eredmények azonban azt jelzik, hogy egy esetleg bekövetkező mutáció miatt a jelenlegi fejlesztéseket felhasználva néhány héten belül kifejleszthető a hatásos oltóanyag emberre terjedő vírus ellen is.
Önkormányzatok pályázhatnak az 56-os emlékév megünneplésére
A kormány szerdai ülésén döntött a jövőre megrendezendő 1956-os emlékév programjairól. Batiz András kormányszóvivő elmondta, a programok végleges változatát az 56-os emlékévet előkészítő bizottság Kosáry Domokos elnökkel, a miniszterelnök valamint a négy parlamenti párt együttesen tekintette át és terjesztette be a kormány elé.
A döntés értelmében a jövő évi ünnepségekre összesen 2 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből. A központi ünnepségekről szólva a kormányszóvivő elmondta, október 22-én 56-os hősök, közjogi méltóságok és világsztárok részvételével ünnepi gálaműsort rendeznek a Művészetek Palotájában, október 23-án pedig felavatják a forradalom emlékére elkészült emlékművet a Felvonulási téren.
A Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közösen ír ki pályázatot november 30-ig vidéki önkormányzatok részére köztéri szobrok felállítására. A pályázatot három kategóriában hirdetik meg: a 10 ezer lakosnál kisebb önkormányzatok 30 százalékos önrész mellett 3,5 millió forintra, a 10 és 50 ezer fős önkormányzatok 50 százalékos önrész mellett 5,5 millió forintra, az 50 ezer lakosnál nagyobb települések pedig 75 százalékos önrész biztosításával 8 millió forintra pályázhatnak.
További pályázatok jelennek meg színművek, filmek, televíziós műsorok készítésére, renoválják a Rákoskeresztúri köztemető 298-as a 300-as és a 301-es parcelláját valamint részlegesen felújítják a mátyásföldi Bajtársak Otthonát - jelentette be a szóvivő.
Új pályázat a Budapest Airport Rt. részvényeire
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. csütörtöki igazgatótanácsi ülésén eredménytelennek nyilvánítja a Budapest Airport Rt. részvényeinek értékesítésére kiírt pályázatot és újabb, meghívásos pályázatot hirdet. Az új pályázatra a kormányszóvivő szerint azért van szükség, mert Magyarország nem mulaszthatja el azt a lehetőséget, hogy a régió légiközpontja legyen.
Az új pályázatot keretében a Budapest Airport Rt. 75% százalék mínusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagjának értékesítésére írják ki, és az előző pályázat során fennmaradt öt cég kap meghívást. - A repülőtér továbbra is állami tulajdonban marad - tette hozzá a szóvivő.
Román-magyar kormányülés
Tíznél több kétoldalú megállapodás születhet az október 20-i közös magyar-román kormányülést követően. A miniszterelnök és a kormány tagjai csütörtökön két repülőgéppel utaznak Bukarestbe, ahol 10 órakor kezdődik a közös kormányülés. Gyurcsány Ferenc pénteken találkozik Traian Basescu román államfővel, a román kormánytagokkal valamint az RMDSZ vezetőivel is. A miniszterelnököt csütörtökön és pénteken Juhász Ferenc honvédelmi miniszter helyettesíti, aki nem utazik Romániába.
Ugrás vissza Ugrás vissza...