Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Észak-Európa vezet e-felkészültségben

Létrehozva: 2004. április 20.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az EU északi államai a világ legfejlettebbjei, ami az "e-felkészültséget", az új kommunikációs technológiák elterjedését, színvonalát illeti. Az erről árulkodó felmérést egy brit kutatóintézet készítette. Magyarország a lista harmincadik helyére került.

Az Economist Intelligence Unit nevű tekintélyes brit kutatóintézet három évvel ezelőtti rangsorolása még az angolszász országokat - Amerikát, Ausztráliát, Kanadát és Angliát - tette az első négy helyre. A mostani lista élén azonban már Dánia áll, utána Anglia, Svédország, melyet a nem EU-tag Norvégia és Finnország követ. A lista élmezőnyében két nem európai ország van: az Amerikai Egyesült Államok és Szingapúr.

A jelentés olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a szélessávú internet elterjedtsége, a kommunikációs infrastruktúra állapota, az üzleti környezet vagy az emberek és vállalatok hajlandósága az új technológiák használatára.

Az EU-hoz most csatlakozó országok a jelenlegi tagállamoktól éppen lemaradva szerepelnek a listán. A legjobb helyezést Észtország kapta (26.), fej-fej mellett a leggyengébb EU-állammal, Görögországgal. Csehország a 27., hazánk a 30., Szlovénia a 31., Lettország a 34., Lengyelország a 36., Litvánia a 38., míg Szlovákia a 39. helyet szerezte meg.

A teljes, angol nyelvű jelentés itt olvasható (az olvasáshoz Acrobat Reader szükséges): http://graphics.eiu.com/files/ad_pdfs/ERR2004.pdf

Ugrás vissza Ugrás vissza...