Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folytatódik az Interreg III program

Létrehozva: 2005. március 11.
Módosítás: 2005. március 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kolber István regionális fejélesztésért felelős miniszter osztrák, szlovén és horvát kollegáival megállapodott az Interreg III program folytatásáról. A határmenti együttműködést finanszírozó programban a hazai társfinanszírozással együtt hétmilliárd forint jut a nyugati és a déli megyéknek.
Kolber István horvát, osztrák és szlovén minisztériumi vezetőkkel megállapodást írt alá az Interreg III fejlesztési program folytatásáról pénteken. Ezzel párhuzamosan a határ menti horvát és magyar megyék szakmai, önkormányzati és civil szervezeteinek vezetői a Phare-kisprojekt 17 támogatási szerződését írták alá, összesen 630 ezer euró értékben.
Az Interreg III közösségi kezdeményezés három formájában a hazai társfinanszírozással együtt Magyarország nyugati és déli megyéinek összesen hétmilliárd forint jut - közölte nemzetközi sajtótájékoztatón Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. A határ menti együttműködést finanszírozó III/A forma keretében a jövő év végéig 18 milliárd forint használható fel, s ennek 19 százaléka a magyar-szlovén-horvát és 15 százaléka az osztrák-magyar közös célokra.
Több mint egymillió magyart érint
A magyar miniszter pénteken Davor Cilic horvát, Alfred Finz osztrák és Franci Rokavec szlovén államtitkárral tárgyalt és írt alá szerződést a fejlesztési együttműködésről. Ezek a források főként a gazdaságélénkítést, a területfejlesztést, a természet- és a környezetvédelmet szolgálják, s a négy partnerországban összesen 8 millió, Magyarország öt nyugati és déli határ menti megyéjében pedig 1,2 millió ember élet- és munkakörülményeit javítják - közölte a miniszter.
A felek szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság még az idén döntsön az Interreg III pénzkeretének jelentős növeléséről a 2007-2013 közötti költségvetési időszakra, mivel mind a határ menti, mind az országok és régiók közötti együttműködés kibővítését szükségesnek tartják.
Környezetvédelem, vidékfejlesztés, turizmus
Szlovénia főleg a vidékfejlesztésben erősítené a nagyrégiós együttműködést. Davor Cilic horvát külügyi és integrációs államtitkár főként nagyobb léptékű stratégiai programokra és a Dráva-völgy környezet- és természetvédelmére, Alfred Finz osztrák pénzügyminisztériumi államtitkár a szolgáltatások és a turizmus együttes fejlesztésére terjesztené ki a jövőbeli kapcsolatokat, és segíteni tud más jellegű "szoft-projektek" elkészítésében is.
Tizenhét szerződés összesen 650 ezer euró támogatásra
Kolber István és a szomszédos országok államtitkárainak tárgyalásai alatt a Phare Kísérleti Kisprojekt Alap 17 sikeres pályázatának támogatási szerződéseit írták alá az érdekelt horvát és magyar megyék szakmai, önkormányzati és civil szervezeteinek vezetői. E szerződésekben foglalt támogatások összértéke 630 ezer euró, és az Interreg III közösségi kezdeményezés programjaira felkészülést segíti megalapozni. Egyebek között a határon átnyúló vállalkozói együttműködést és képzést, szakvásárok és tapasztalatcserék, információs bázisok, kulturális és civil kapcsolatok együttes fejlesztését szolgálják a horvát és a magyar megyék közösségei által elnyert, 10-50 ezer euró közötti összegek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...