Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jól teljesítenek Irakban a magyar katonák

Létrehozva: 2003. október 24.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A honvédelmi miniszterrel együtt ünnepelték meg október 23-át az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák. A kontingens tagjai jól vannak, munkájukkal a nemzetközi egység parancsnoka is elégedett.
Jó hangulatú, összeszokott csapattal ünnepelte október 23-át a honvédelmi miniszter az iraki Hillában. A magyar kontingens tagjai jól vannak, sőt beszámolójuk szerint "életkörülményeik majdnem jobbak, mint o
tthon egy rosszabb laktanyában" - mondta Juhász Ferenc , hozzátéve, hogy a 40 fokos hőmérséklet nem könnyíti meg munkájukat.
Stabilizálódik a helyzet Irakban
A kontingens eddig 84 alkalommal bonyolított le - humanitárius jellegű, illetve a hadosztály működésével kapcsolatos - szállítási feladatokat. Kisebb incidensek ugyan érték már a katonákat, személyi sérülés azonban nem történt, illetve a technikai eszközökben sem esett kár.
A helyzet napról napra stabilabbnak látszik, a körülményekhez képest a tábor biztonságos - közölte a miniszter kíséretében Hillában tartózkodó Szenes Zoltán vezérkari főnök. Igaz, a lövöldözés mindennapos, hiszen a helyiek közül majdnem mindenkinek van fegyvere. A miniszteri delegáció fogadására érkező konvoj irányába is lőttek.
Meghosszabbíthatják a kontingens mandátumát
A delegáció jelezte a magyar katonáknak és a lengyel partnernek, hogy a magyar Országgyűlésben elindították azt a kérést, amely a kontingens kint tartózkodásának meghosszabbításáról szól. Novembertől egyébként megkezdik az állomány tervszerű szabadságolását.
A küldöttség további programjáról Juhász Ferenc elmondta: a helyszínen tárgyalnak majd az amerikai parancsnokkal a későbbi feladatvállalásról, Bagdadban pedig a nemzetközi erők parancsnokságával találkoznak.
Elégedettek a magyar katonákkal
Elégedett a magyar szállítókontingens munkájával a lengyel vezetésű többnemzetiségű hadosztály parancsnoka, Andrzej Tyszkiewicz , aki egyben reméli, hogy a magyar misszió tovább marad majd Irakban az eredetileg tervezett fél évnél.
Mint mondta, ha meghosszabbítják a kontingens eredetileg februárig szóló mandátumát, akkor a magyar katonák nemcsak Irak közép-déli régiójában, hanem más területeken is végeznének szállítási feladatokat.
Ugrás vissza Ugrás vissza...