Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Március végére hazatérnek Irakból a magyar katonák

Létrehozva: 2004. november 3.
Módosítás: 2004. november 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az iraki választások lezajlása után, de legkésőbb március 31-ig hazatérhetnek az Irakban szolgáló magyar katonák - jelentette ki a kormányfő. A 300 fős kontingens mandátuma december 31-én lejár, annak meghosszabbításához kétharmados parlamenti döntés szükséges.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sorkatonaság eltörlésének ünnepén bejelentette, a magyar katonák legfeljebb 2005. március 31-ig maradnak Irakban.
Irakban január végén rendeznek választásokat, a miniszterelnök szavai szerint a választások lezajlásáig kötelessége Magyarországnak is részt venni a rend fenntartásában. A választást követően Gyurcsány Ferenc szerint megteremthetőek a demokratikus rend, a nyugalom, a biztonság feltételei, tovább maradni ezért lehetetlenség.
- Ezért 2005. március 31-ig visszahozzuk katonáinkat Irakból. Onnantól másnak, másként és elsősorban a politika eszközeivel kell biztosítaniuk a stabil, biztonságos, demokratikus iraki létet - jelentette ki a miniszterelnök.
Az iraki magyar részvételről 2003. június 2-án egyhangúlag döntött az Országgyűlés . A döntés értelmében a magyar misszió létszáma 300 fő, akik főként szállítási és humanitárius feladatokat látnak el. Az első magyar katonai csoport 2003. júliusában indult Irakba. A hatfős katonai csoport feladata a főerő megérkezéséig a helyszín elkészítése volt, megbízatásuk idén februárban járt le.
A szállítózászlóalj főerői 2003. augusztusában indultak el az Irak középső részén lévő lengyel szektorba. A katonákat 9 milliméteres P9RC parabellum pisztollyal, 7,62 milliméteres gépkarabéllyal, többfunkciós tőrrel, támadó és védő kézigránáttal, könnygáz gránátvetővel szerelték fel.
Támadások a magyar tábor ellen
A magyar katonákat háromszor érte támadás a misszió alatt. 2004 februárjában öngyilkos merénylők okozta robbantásokban két magyar katona súlyosan, nyolcan pedig könnyebben sérültek meg.
Áprilisban aknavető-támadás érte az al-hillai bázist, ahol többnemzetiségű hadosztály tagjaként a magyar katonák is állomásoztak, ekkor személyi sérülés nem történt.
Júniusban életét vesztette egy magyar katona , amikor a magyar kontingenst al-Hillától mintegy hetven kilométerre bombatámadás érte. A repeszektől a tüdején életveszélyes sérüléseket szenvedett 27 éves szakaszvezetőt az amerikaiak helikopterrel azonnal a bagdadi kórházba szállították, ám a fiatalember belehalt sérüléseibe.
Kétharmados többség szükséges a mandátum meghosszabbításához
A kontingens mandátuma eredetileg hat hónapra szólt volna, az Országgyűlés azonban tavaly novemberben 2004. december 31-ig meghosszabbította. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter márciusi iraki látogatásakor jelentette be, a kormány a mandátum meghosszabbítását tervezi.
Ugrás vissza Ugrás vissza...