Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A kormanyablak.hu honlap tervezett karbantartás miatt 2019. 10. 24. 22 órától 2019. 10. 24. 23 óráig nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során!

Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt

 

MORZSÁK

TARTALOM:Várhatóan november 15-én lesz döntés az iraki magyar küldetésről

Létrehozva: 2004. november 5.
Módosítás: 2004. november 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány azt kéri, hogy hétfőn kezdődjön meg a parlamenti vita az iraki magyar katonai szerepvállalás meghosszabbításról, és rá egy hétre, november 15-én hozza meg döntését az Országgyűlés.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pénteken a parlamenti pártok képviselőit tájékoztatta az Irakban szolgáló magyar katonák év végéig tartó mandátumának március 31-ig tervezett meghosszabbításáról. A mostani találkozót azért kezdeményezte, hogy a pártok kellő információval rendelkezzenek döntésük meghozatalához.
A miniszter elmondta, a kormány azt kéri, hogy hétfőn kezdődjön meg a parlamenti vita az iraki magyar katonai szerepvállalás meghosszabbításról, és rá egy hétre, november 15-én hozza meg döntését az Országgyűlés.
A kabinet úgy véli, hogy a januári iraki választással valósul meg az az eredmény, amiért a magyar misszió egyáltalán kiment. "A választással valósul meg az esély és lehetőség, hogy Irak ténylegesen a saját kezébe vegye az ország irányítását, hiszen akkor egy szabadon választott, legitim kormány rendelkezhetne már a haderő és a belbiztonsági erők fölött" - mondta.
Várnak a magyar döntésre
A szakminiszter közölte: azért kell hamar dönteni a szerepvállalásról, mert a lengyel zászlóaljban a magyar kontingens az egyetlen, amelyiknél kétséges a kint maradás. Viszont a jövőre vonatkozó tervezés már elkezdődött, azaz várnak a magyar döntésre. A nemzetközi megállapodások értelmében egy hónappal a befejezés előtt közölni kell a részvétel megszűntét.
Juhász Ferenc a képviselőknek átadta az iraki szerepvállalással kapcsolatos dokumentumokat, köztük a kontingens működését szabályzó országgyűlési határozatot is. Ebben egyértelműen szerepel, hogy a feladat végrehajtását december 31-ig végezik a katonák, majd ezt követően megkezdődik a hazautazás előkészítése.
Arra a kérdésre, hogy ha az Országgyűlés nem szavazza meg a hosszabbítást, akkor legkorábban mikor jönnek haza a katonák, a miniszter közölte: a kiutazás két hónapig tartott, így hasonló időtartamú a katonák hazahozatala is. A kontingens utolsó embere legjobb esetben február végén érhet haza, de a nagy többség már jóval korábban.
Ha a csapat december végén befejezi a szállítási feladatait, utána elkezd összepakolni és megszervezi az utat. A személyi állomány jelentős része érkezik haza először, őket követik a katonai eszközök, amelyeket 20-30 fő kísér, részben hajóúton Magyarországra.
A kormány bízik a mandátum meghosszabbításában
A miniszter kiemelte, mivel a kormány abban bízik, hogy a parlament meghosszabbítja az iraki kontingens mandátumát, ezért még nem tervezi azt, hogy az iraki helyett hol máshol vállalhatna új katonai feladatot a Magyar Honvédség. Mint mondta, az iraki ideiglenes kormány vezetőjének levelét is átadta a képviselőknek, amelyben arra kéri a magyar kormányt, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a kontingens mandátumát.
Boszniai szerepvállalás
A szaktárca vezetője tájékoztatást adott a pártok képviselőinek a boszniai szerepvállalásról is, amelynek irányítását az Európai Unió december elején átveszi a NATO-tól. Mivel az uniós műveletekhez a parlament hozzájárulása szükséges, ezért azt kezdeményezik, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy változatlan formában maradhassanak a magyar katonák Boszniában. A boszniai misszióról hétfőn szavaz majd a parlament, a házszabálytól való eltéréssel.
Ugrás vissza Ugrás vissza...