Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Befejeződött az iszapömlés utáni újjáépítés

Cikk:

Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a kormány az iszapömlés egyéves évfordulójára minden károsult gondját megoldja - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, miután meglátogatta az új devecseri lakóparkot.

Az újjáépítés és a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult, és a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják a további fejlesztési lehetőséget. A a kárt elszenvedett, nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély már megérkezett az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés. Két héten belül várható a brüsszeli jóváhagyás a mezőgazdasági károk enyhítésére is, így az állam a gazdálkodók kárát is megtéríti – sorolta Pintér Sándor.

Nemzetközi viszonylatban a magyar állam részéről vállalt kötelezettségek, az érintett szervezetek és az önkéntesek munkáját tekintve sincsen szégyenkeznivalónk – fogalmazott Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy a vörösiszap-áradat összesen 306 házat érintett, a miatt több mint hétszáz ember otthona vált lakhatatlanná. A károsultak teljes kártalanításban részesültek, a kormány az új otthonok biztosítása mellett a családok ingóságainak pótlását is vállalta, a felelősség kérdésétől függetlenül. Kovács Zoltán köszönetet mondott a munkákban részt vevőknek, a többi között a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a mentőszolgálatnak, a rendőrségnek, az önkormányzatoknak, valamint a külföldi országoknak is.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, aki korábban katasztrófavédelmi kormánybiztosként irányította a mentesítésben és az ajkai timföldgyár állami felügyeletében részt vevők munkáját, azt hangsúlyozta, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett új katasztrófavédelmi törvénnyel biztosítja majd a katasztrófák elleni védekezést lehetővé tevő, minden eddiginél hatékonyabb szabályozást.

A csütörtöki bejáráson részt vett Hatala József országos rendőrfőkapitány, Muhoray Árpád, a Devecserben működő vezetési törzs parancsnoka, Kontrát Károly és Szaló Péter belügyi államtitkár, Göndöcs Zsigmond, a térség egészségügyi ellátásának koordinálásával megbízott miniszteri biztos, Ékes József, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselője, Hellebrandt Ferenc, a lakóparkokat kivitelező VeszprémBer Zrt. vezérigazgatója, és a három érintett település - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - polgármestere.

Ugrás vissza Ugrás vissza...