Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A szakbizottság támogatta az új titokminisztert

Cikk:

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hat igen és öt nem szavazattal támogatta Juhász Gábor igazságügyi államtitkár kinevezését a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszteri posztra. A meghallgatáson elhangzott ellenzéki bírálatokra reagálva a jelölt leszögezte: a szolgálatok törvényesen és szakszerűen működnek.

Juhász Gábor jelenlegi igazságügyi államtitkárt, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterjelöltet kedden hallgatta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, amely végül a kormánypárti képviselők és a szabad demokrata Gulyás József igen szavazataival támogatta Juhász kinevezését. A nemzetbiztonsági szakterület nyugalmat, politikai háborútól való távolságtartást és nagyon alapos szakmai munkát igényel - mondta a meghallgatás után Juhász Gábor, aki azt ígérte, hogy munkáját a szakbizottsággal szoros együttműködésben fogja végezni.

Juhász Gábor vezeti majd a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét, emellett fő feladata lesz, hogy a szolgálatokat távol tartsa a pártpolitikától és hogy hatékonyabb együttműködést alakítson ki a rendőrséggel. Kilenc szakterületről a miniszterjelölt a következő hónapokban részletesen is tájékoztatja a bizottságot, ezek az alkotmányvédelem, a regionális kihívások, az energiabiztonság, a migráció, az informatikai biztonság, a terrorizmus elleni küzdelem, a gazdasági és pénzügyi biztonság, a környezeti biztonság és a szervezett bűnözés elleni fellépés.

A meghallgatáson az ellenzéki képviselők élesen bírálták a szolgálatok működését és korábbi vezetését, megfogalmazva többek között azt a vádat, hogy a kormány politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, amelyek működése „sok esetben az alkotmányosság kereteit is átlépi". Juhász Gábor válaszában leszögezte, hogy a szolgálatok törvényes keretek között működnek és azt kérte, hogy aki úgy véli: letértek erről az útról, az haladéktalanul tegyen feljelentést.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító korábbi miniszter, Ficsor Ádám szeptember 13-i hatállyal távozott posztjáról. Az új miniszter kinevezéséig a szolálatok irányításval kapcsolatos jogokat a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter gyakorolja. Arról még nem született döntés, hogy ki lesz Juhász utóda az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...