Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hősi halált halt egy magyar katona Irakban

Létrehozva: 2004. június 17.
Módosítás: 2004. június 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Életét vesztette egy 27 éves magyar katona Irakban, amikor a kontingens ivóvizet szállító konvoját al-Hillától mintegy hetven kilométerre bombatámadás érte. A robbanásban még egy magyar katona megsérült. Medgyessy Péter miniszterelnök "aljas terrortámadásnak" nevezte a merényletet.
Bombatámadásban életét vesztette a magyar katonai kontingens egy szakaszvezetője Irakban - jelentette be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A magyar katonákat csütörtökön, helyi idő szerint tíz óra harminc perckor al-Hillától mintegy hetven kilométerre érte támadás, miközben ivóvizet szállítottak az ukrán táborba. A bomba a 47 fős konvoj második, BTR típusú járműve mellett robbant. A repeszektől golyóálló mellénye oldalán keresztül a tüdején életveszélyes sérüléseket szenvedett egy 27 éves szakaszvezető. A konvoj egészségügyi személyzetének ugyan sikerült őt újraélesztenie, s az amerikaiak helikopterrel azonnal a bagdadi kórházba szállították, ám a fiatalember a súlyos sérüléseibe belehalt.
A bombatámadásban még egy szakaszvezető sérült meg könnyebben a szétrepülő üvegszilánkoktól. Ő a következő járműben ült. A könnyebb sérültet szintén helikopterrel szállították kórházba. Az esetről Juhász Ferenc tájékoztatta az államfőt, a miniszterelnököt, a nemzetbiztonsági kabinet tagjait és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.
Veszélyes feladatra vállalkoztak
- Amikor jó egy éve meghoztuk a döntést, hogy a magyarok részt vesznek abban a misszióban, amely a stabilitásról szól, pontosan tudtuk azt, hogy veszélyes, az elmúlt évtizedek legkomolyabb katonai kihívását jelentő feladatra vállalkoztunk,
és ennek megfelelően is készültünk - emlékeztetett rá Juhász Ferenc, majd hozzátette: a biztonsághoz való személyes hozzájárulás önmagában kevés. "A gondoskodás az elmúlt egy esztendőben mellettünk volt, a mai napig segítette a katonáinkat, és megóvott attól, hogy olyan katonai konfliktusba kerüljünk, amely véres áldozattal járhat" - mondta a miniszter.
Helyszíni vizsgálat indul
A vezérkari főnök és a honvédelmi miniszter úgy döntött, hogy egy külön vizsgálóbizottságot bíz meg, mely a helyszínen tárja fel az eseményeket. A vizsgálóbizottság tagjai pénteken indulnak Irakba, az ötfős csoport munkáját Isaszegi János és Forgó József vezeti. A tervek szerint a hét végére a dandártábornokok már információval tudnak szolgálni a történtekről - mondta a miniszter, miután videotelefonos kapcsolatot létesített az al-hillai magyar bázissal. Juhász Ferenc ugyanakkor bejelentette, hogy ő és a vezérkari főnök a jelenlegi biztonsági körülmények miatt a jövő héten még biztosan nem tud Irakba utazni.
A vizsgálatot követően - melyet hivatalosan a nemzetközi törzs végez - a hősi halált halt katonát Németországba, majd onnan Magyarországra szállítják. Az elhunyt szakaszvezető földi maradványait a bagdadi biztonsági körülményektől függően várhatóan hétfőre virradóra hozzák haza Irakból - mondta a miniszter.
A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint pénteken több mint négyszázezer forint gyorssegélyben részesítik az elhunyt katona családját és gondoskodnak a kegyeleti eljárással kapcsolatos teendőkről is. A honvédelmi miniszter közölte: az ország és a magyar honvédség ebben a pillanatban gyászol, s a katonák mindaddig, amíg az Országgyűlés másképpen nem dönt, ellátják a feladatukat Irakban.
Álcázott pokolgéppel robbantottak a merénylők
Makkai István , az iraki magyar szállító kontingens parancsnoka elmondta: a pokolgépet nem lehetett észrevenni, mivel azt álcázták. A konvoj ellen időzített támadás történt, a készüléket akkor robbantották fel, amikor a konvoj elhaladt mellette.
A bázison lévő katonák "csendben gyászolnak", de rendezni fogják soraikat, és tovább végzik a feladatukat "mindent megteremtve annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a veszély lehetőségét" - mondta Makkai István.
Bármikor dönthetnek a katonák arról, hogy hazajönnek
Medgyessy Péter miniszterelnök Brüsszelben "aljas terrortámadásnak" nevezte a merényletet. A kormányfő, aki az EU kormányközi konferenciájára és csúcsértekezletére érkezett Brüsszelbe, a találkozó előtt szemmel látható megrendültséggel számolt be a tragikus eseményről.
A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is ahhoz tartja magát, hogy azoknak az Irakban tartózkodó magyar katonáknak, akik haza akarnak jönni, lehetővé kell tenni ezt - mondta Medgyessy Péter. A kontingenst azonban nem kívánja megbízatásának lejárta előtt hazarendelni, hiszen továbbra is végre kell hajtani azokat a feladatokat - a helybeliek ivóvízzel és gyógyszerrel való ellátását, más alakulatoknak nyújtott logisztikai támogatást -, amelyeket a magyar katonák látnak el - jelentette ki a miniszterelnök.
Őszinte fájdalommal osztozom Önnel a pótolhatatlan veszteség feletti gyászában - írta Mádl Ferenc köztársasági elnök az elhunyt katona családjának. "Enyhítse fájdalmát az a tudat, hogy a Haza méltó tisztelettel emlékezik a szolgálata közben elhunyt katonára" - olvasható a részvéttáviratban.
Részvétüket nyilvánították a parlamenti pártok
A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja legmélyebb együttérzését nyilvánítja ki az Irakban hősi halált halt magyar katona családjának, hozzátartozóinak és barátainak - tartalmazza a frakció közleménye. Rendkívül fájdalmas szembesülni azzal, hogy életét vesztette egy fiatalember, aki azért vállalt szolgálatot Irakban, hogy békét vigyen az országba- áll a közleményben, amelyet a képviselőcsoport nevében Lendvai Ildikó frakcióvezető írt alá.
Kuncze Gábor , az SZDSZ elnöke kijelentette: a katonáknak addig kell Irakban maradniuk, amíg szükség van a munkájukra. Magyarország egy koalíció tagjaként vállalt feladatot az iraki rendezésben, és ezzel a koalícióval továbbra is együtt kell működnie.
A Fidesz részvétét és együttérzését nyilvánítja az Irakban elhunyt magyar katona hozzátartozóinak - közölte Simicskó István , az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke. "Egy ilyen szörnyű tragédia után nem lenne helyénvaló más nyilatkozat, minden kérdésnek megvan a maga ideje" - mondta a fideszes politikus.
Dávid Ibolya kijelentette: "Ez az, amit mi, magyar demokraták nem akartunk". Az MDF elnöke elmondta: mély megrendüléssel fogadták a hírt, hogy a terrorizmusnak, az iraki háborúnak magyar katonai áldozata van. "A szomorúság és a gyász óráiban az MDF nevében részvétet nyilvánítunk az elhunyt katona családjának" - közölte Dávid Ibolya.
Összehívják a honvédelmi bizottságot
Jövő hét keddre összehívják az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli ülését - közölte a bizottság szocialista elnöke. Az ülés időpontját az indokolja, hogy addigra már visszatér Irakból az a vizsgálóbizottság, amely Juhász Ferenc honvédelmi miniszter megbízásából pénteken indul Irakba a robbanás körülményeinek tisztázására - mondta Keleti György .
Hozzátette: a honvédelmi bizottságnak azt javasolja, hogy hallgassa meg a bizottság beszámolóját a merénylet pontos körülményeiről. Napirendi pontként azt is javasolja - mondta az MSZP-s politikus -, hogy a bizottság hallgasson meg tájékoztatót arról, "van-e mód az iraki szállítókontingens katonái biztonságának erősítésére, a kockázatok csökkentésére, különös tekintettel a szállítás ideje alatt".
Ugrás vissza Ugrás vissza...