Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:A KEHI vizsgálja az állami rendezvényeket

Létrehozva: 2010. július 29.
Módosítás: 2010. július 29.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja a korábbi állami rendezvényeket, különös tekintettel az augusztus 20-i ünnepségeket.

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti tájékoztatóján elmondta: a miniszter július közepén kezdeményezte a vizsgálatot, amely augusztus 31-én zárul; a KEHI főként az állami rendezvények jogi hátterét, az engedélyek beszerzését, a felkérő és lebonyolító közötti kapcsolatokat ellenőrzi.

A visszásságokról szólva az államtitkár példaként említette, hogy a korábbi Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem készítette elő az idei augusztus 20-i ünnep engedélyeztetési hátterét; a közterület-foglalási engedélyeket - jogszabályi tiltás ellenére - továbbadta a augusztus 20-i repülőversenyt szervező cég számára.

A rendezvényszervezők olyan közterületi reklámokat helyeztek el az elmúlt években - sorolta -, amelyre nem volt engedélyük, és az abból befolyó összegekkel senki nem számolt el, és nem találni a nyomát az ünnepen kiszolgáló vendéglátóipari egységeknek kiadott engedélyeknek sem.

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet, hogy az augusztus 20-i repülőverseny megrendezésére - a MeH és a szervezők között - kötött szerződés hátrányos a magyar államra nézve. Úgy fogalmazott: a gyakorlatilag egyoldalú szerződéstől az állam előzetes hat hónapos határidővel állhat el, felmondás esetén komoly kárpótlást kaphat a szervező cég.
Mivel azonban közlekedési hatóság nem adott idén repülési engedélyt, ezért a szerződés nem él - hívta fel a figyelmet.
A minisztérium megállapítása szerint a szervezők jogsértést követtek el akkor, amikor tavaly a rendezvény első napján nem rendelkeztek a légtérhasználatára vonatkozó engedéllyel - emelte még ki.

Emlékeztetett: a légi bemutatóval kapcsolatban a jövő nemzedékek országgyűlés biztosa, Fülöp Sándor is indított vizsgálatot és felhívta a figyelmet, hogy a repülőverseny a zajhatása miatt veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését.
Az államtitkár hozzátette: elvi szempontból is aggályos, hogy a világörökség részét képező épületek felett folyt a verseny, amely az épített környezet mellett a közönséget is veszélyeztette.

Ugrás vissza Ugrás vissza...