Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyolcszázmilliós támogatás a keszthelyi kastélymúzeumnak

Létrehozva: 2005. augusztus 26.
Módosítás: 2005. augusztus 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egyebek mellett parkrendezésre és új kiállításokra kap 800 millió forintot a keszthelyi kastélymúzeum. Az egyik volt katonai épületben Európa legnagyobb vadászati múzeumát alakítják ki.

Nyolcszázmillió forintot kap a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum további fejlesztésekre, a kastélypark rendbetételére és új kiállítások berendezésére. Az erről szóló megállapodást pénteken írta alá Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Czoma László , a kastélymúzeum igazgatója.

Czoma László elmondta: a pénz hetven százaléka uniós pályázati támogatásból, harminc százaléka kormányzati forrásból származik, további 25 milliót pedig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság "tett hozzá".

A 800 millió forintos fejlesztés egyik célja, hogy helyreállítsák a történelmi kastélyparkot. Jelenleg mintegy tíz hektárnyi park veszi körül az épületegyüttest, ám az eredeti terület 25 hektárnál is nagyobb volt, ennek nagy részét azonban évtizedekig a honvédség használta.

Vadászmúzeum és vasútmodell-kiállítás

"Az egykori honvédségi területből első lépcsőben három hektárnyit hozunk rendbe, a volt katonai célú épületek egyikében pedig 2500 négyzetméteren Európa legnagyobb vadászati múzeumát alakítjuk ki Öt földrész trófeái címmel" - ismertette az elképzeléseket Czoma László.

Az épület emeletén történelmi vasútmodell-kiállítást rendeznek be, amely élethű makettek segítségével mutatja be többek között az ország első, Pest és Vác között közlekedő vasútját, majd a máig fontos útvonalnak számító déli vasutat.

A tervek szerint ez év végén megkezdődnek a munkálatok, és 2007 közepére elkészülnek mind a kiállításokkal, mind az újabb parkrészlet rehabilitációjával.

Ugrás vissza Ugrás vissza...