Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európa keveset költ kutatás-fejlesztésre

Létrehozva: 2004. február 27.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A jelenlegi tizenöt tagállam jelentősen, a csatlakozó országok pedig fényévekkel el vannak maradva Amerikától és Japántól a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások tekintetében. Pedig az európai gazdaságmodernizáló programnak központi részét képezi az új technológiák fejlesztésének támogatása.

Az úgynevezett lisszaboni gazdaságmodernizációs programnak, amelynek célja, hogy az Európai Uniót 2010-re a világ legdinamikusabb gazdaságává tegye, központi eleme a kutatás-fejlesztés támogatása. 2002-ben a Tizenötök gazdasági össztermékük 1,99 százalékát fordították erre a célra, lemaradva mind Amerika (2,8 százalék), mind Japán (2,98 százalék) mögött.

A finnek költik a legtöbbet

A csatlakozó országok lemaradása még nagyobb: a Tízek átlagosan GDP-jük 0,84 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre. Összességében a legtöbbet a finnek költik (3,49 százalékot), a legkevesebbet pedig a litvánok (0,44 százalékot). Ez azt jelenti, hogy 2002-ben az Európai Unió jelenlegi tagállamai összesen 182 milliárd eurót fordítottak kutatás-fejlesztésre; az Egyesült Államok 309 milliárd eurót; Japán pedig 154 milliárd eurót (2000-es adat). Magyarország nemzeti összterméke 0,8 százalékát fordítja erre a célra - derül ki az európai statisztikai hivatal, az Eurostat pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.

Európa lemaradhat

A három csoport közötti relatív különbség az elmúlt évtizedben nem változott látványosan. Abszolút mértékben (a gazdasági növekedést is figyelembe véve) Európa 1996 és 2002 között negyven százalékkal növelte kutatási kiadásait, Japán ötven százalékkal, Amerika pedig megduplázta az erre fordított összeget. A viszonylag alacsony európai kiadások nem csak azt jelentik, hogy Európa lemarad Amerikától a technológiai versenyben, de azt is, hogy a legjobb európai koponyák amerikai egyetemekre mennek dolgozni a jobb munka- és fizetési körülmények miatt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...