Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bemutatták a nemzeti kutatás-nyilvántartási rendszert

Létrehozva: 2003. április 28.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Oktatási Minisztérium hétfőn bemutatta azt a nemzeti kutatás-nyilvántartási rendszert, amely a magyarországi kutatásfejlesztési eredmények hasznosítását, a hazai és nemzetközi kutatószervezetek együttműködését segíti. A rendszerbe kötelező az adatszolgáltatás minden olyan kutatást, fejlesztést végző szervezet számára, amely közpénzt használ fel.
Az Oktatási Minisztérium honlapjáról is elérhető immár a nemzeti kutatás-nyilvántartási rendszer, amely a magyarországi kutatásfejlesztési eredmények hasznosítását, a hazai és nemzetközi kutatószervezetek együttműködését segíti. A rendszer bemutatóját hétfőn tartották Budapesten. A közpénzekből finanszírozott magyarországi kutatásfejlesztési projektek teljes körű, egységes szerkezetű és informatikai hátterű nyilvántartásához, archiválásához az utat egy 2001-ben megjelent kormányrendelet nyitotta meg.
Siegler András , az oktatási tárca kutatásfejlesztési helyettes államtitkára közölte: az Oktatási Minisztérium által felügyelt Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárban működtetett nyilvántartási rendszer lehetőséget teremt az állami kutatásfejlesztési támogatások átláthatóságának növelésére, a párhuzamos támogatások kiszűrésére. Utalt arra, hogy a nyilvántartási rendszer kötelező és önkéntes jelleggel szolgáltatott adatokból épül fel.
Kötelező az adatszolgáltatás minden olyan kutatást, fejlesztést végző szervezet számára, amely közpénzt használ fel. Azok a szervezetek, amelyek ilyen jellegű tevékenységükhöz nem vesznek igénybe állami forrásokat, önkéntes alapon küldhetik be az adatokat.
A magyar és az angol nyelvű információk kiterjednek a kutatási téma azonosítására, tudományági besorolására, időtartamára és eredményeire. A kötelező adatszolgáltatás a 2002. január 1-je után kötött szerződésekre terjed ki, míg az önkéntes forma a korábbi kutatásokra is vonatkozhat.
A kutatás-nyilvántartási rendszert irányító szervezet együttműködik az Európai Unió hasonló rendszereinek összehangolásán dolgozó nemzetközi munkacsoporttal. Várhatóan hamarosan arra is mód nyílik, hogy a magyar kutatások a többi ország kutatási információs rendszereivel közös keresőfelületen jelenjenek meg.
Tichy-Rács Ádám , a rendszer működtetéséért felelős osztályvezető elmondta: eddig 1 463 adat érkezett. Kiemelte az oktatási, a közlekedési, a földművelésügyi tárca, valamint az Országos Tudományos Kutatási Alap adatszolgáltatását.
Jelezte: a rendszeren keresztül támogatják a partnerkeresést a kutatások területén, és segítik az eredmények hasznosítását is. Szólt arról is, hogy felvették a kapcsolatot a kelet-európai országok kutatásfejlesztési rendszereivel is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...