Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Összefogásra van szükség a kibertér biztonságáért

Cikk:

A kibertérben meg kell oldani a magánszféra, a személyes adatok, a magánéleti és a nemzetbiztonsági szempontból jelentős információk védelmét – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Kibertér Konferencia megnyitóján, amelyen a lehetőségek mellett a kockázatokra is figyelmeztettek a felszólalók, köztük Martonyi János magyar és William Hague brit külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Komoly múltja és ígéretes jövője van az informatikának Magyarországon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a budapesti Kibertér Konferencia megnyitóján. A kormányfő felidézte a matematikus Neumann János, a beszélőgépet feltaláló Kempelen Farkas és a BASIC programnyelvet megalkotó Kemény János munkásságát. A kibervilág nemcsak az adatállományra, hanem elsősorban a szürkeállományra épül, ezért még egy olyan tőkeszegény ország is mint Magyarország, komoly teljesítményt tud felmutatni ebben a szektorban – fogalmazott, azonban hozzátette azt is, hogy még mindig kevés felhasználónak jut eszébe, hogy a kibertérben nap mint nap bűncselekmény áldozata lehet. A kormányfő szerint a világ országainak nagy erőfeszítéseket kell tenniük a kiber-biztonság megteremtéséért és fel kell készülniük a kiberterrorizmus elleni harcra, mert ma már nem elképzelhetetlen, hogy valaki csekély anyagi ráfordítással, akár egy egyszerű számítógéppel egy egész állam működését megzavaró támadást indítson. A kibertérben meg kell oldani a magánszféra, a személyes adatok, a magánéletre vonatkozó, valamint a nemzetbiztonsági szempontból jelentős információk védelmét is – zárta beszédét Orbán Viktor.


Globális együttműködésre van szükség

Martonyi János szerint a kibertér globális, ezért az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákra is globális együttműködéssel kell megoldást találni, a kihívások kezelésében a kormányoknak a civil szervezetek és a vállalatok, a gazdasági szektor segítségét, szakértelmét is igénybe kell venniük. Az internet átalakítja a világot, az emberek mindennapi életét, segíti a hozzáférést a tudáshoz, az eszmecserét és az innovációt. Az előnyök mellett azonban fenyegetések is megjelennek, és ezekre megoldást kell találni, hogy teljes mértékben kihasználhassák a kiberteret - tette hozzá a külügyminiszter.

MTI


Nemzetközi konszenzust sürget a brit külügyminiszter is

Nemzetközi konszenzusra van szükség a kibertér jövőjének alakításában, itt azonban nem egy új szerződés megkötéséről van szó, hanem olyan alapelvek elfogadásáról, mint az együttműködés a kiberbűnözés elleni harcban, a magánszféra védelme és a sokszínűség tolerálása – mondta a konferencia megnyitóján William Hague. A brit külügyminiszter jelezte: manapság gyakoriak a jól szervezett számítógépes támadások a kormányok és a vállalatok ellen, és mivel a kiberbűnözésnek nincsenek határai, minden országot érinthet, össze kell fogniuk a megoldásért. A politikus megemlítette, vannak olyan országok is, amelyek meg akarják őrizni az állami kontrollt az internet felett is, holott az a cél, hogy a kibertér nyitott ás átlátható legyen, és mindenkinek biztonságos, szabad hozzáférést biztosítsanak a világhálóhoz.

Kim Szung Han dél-koreai külügyminiszter-helyettes szerint rendkívül gyorsan változik a kibertér, ennek nyomán pedig a politika, a gazdaság, a társadalom és a nemzetközi kapcsolatok is, azonban a számítógépes támadások akár a nemzetközi biztonságot is veszélyeztethetik. A brit külügyminiszterhez hasonlóan lándzsát tört a nyílt, szabad, biztonságos és megbízható internet-használat mellett, majd jelezte, hogy a téma a jövő évi, Szöulban megrendezendő konferencián is szóba kerül majd.


Ashton: közösen kell garantálni a kibertér szabadságát és biztonságát

A szabad kibertér példátlan lehetőségeket nyitott meg az emberiség előtt, ugyanakkor globális politikai események katalizátoraként súlyos külpolitikai konfliktusokat is okoz, ezért a kibertér szabad és biztonságos használatának garantálása közös cél - mondta Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a konferencián. A harmadik világban az internetfelhasználók száma három év alatt a fejlett világ felhasználóinak háromszorosára emelkedett. Ashton szerint az arab tavasz példája is mutatja, a legerőteljesebb hatást is a harmadik világban fejti ki a kibertér szabad használata. Az elnyomó rezsimeket nem önmagában a közösségi média dönti meg, hanem a szabad kibertérhez hozzáférő lakosság. A közösségi média használata a folyamatokat csak felgyorsítja, de egyúttal garantálja azt is, hogy az elkövetett atrocitások, az emberi jogok megsértése ne kerülje el a világ közvéleményének a figyelmét - tette hozzá.

A kibertér kihívásokat is támaszt, ugyanis sérülékennyé, bűnöző és kártékony szándék célpontjává is teszi a társadalmakat. Közös feladat arról gondoskodni, hogy az internet ne eshessen saját sikere áldozatává. Egy uniós tanulmány szerint az EU-ban az internetfelhasználók 29 százaléka nem meri pénz- és banki ügyeinek intézését az internetre bízni – mondta Catherine Ashton, ugyannakkor hangsúlyozta, hogy semmiféle ürügyet sem lehet felhozni az internet használatának korlátozására.


A Genfi Konvenció szabályait alkalmaznák az online politikai konfliktusokra

A főképviselő szerint meg kell állapodni az országok közötti megértést garantáló magatartási normákban, és ennek érdekében folytatni kell a diplomáciai erőfeszítéseket is, a bizalom kiépítésére azonban nemcsak országok, hanem a kormányok, a magánszféra és a lakosság viszonylatában is szükség van. Alapelvként kell elfogadni, hogy a kibertéren jelentkező politikai konfliktusokra a genfi konvenció szabályait, a kiberbűnözésre pedig a budapesti konvenció szabályait kell irányadónak tekinteni - mondta.

Az uniós biztos hangsúlyozta: a magánszféra és a társadalom fenyegetettsége soha nem volt még olyan magas, mint manapság, ugyanakkor a szabad kibertér által inspirált kreativitás és szabadságtudat sem emelkedett még olyan magas szintre, mint mostanában. A szabad kibertér egy példátlan sikertörténet, és "a mi feladatunk annak garantálása, hogy ez így is maradjon" - mondta Catherine Ashton a kibertér-konferencián.

Ugrás vissza Ugrás vissza...