Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Egyeztetés a kisebbségi jogszabályokról

Cikk:

Várhatóan négy-hat hetet vesz igénybe a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal és a 13 magyarországi kisebbség képviselőinek ma kezdődött egyeztetése. A tárgyalás célja, hogy felülvizsgálja a kisebbségekkel kapcsolatos jogszabályokat és módosító javaslatokat dolgozzon ki.
Az országos kisebbségi önkormányzatok kulturális autonómiájának kérdéseiről, a nemzeti és etnikai helyhatóságok költségvetési stabilitásáról, valamint választójogi kérdésekről kezdett egyeztetéseket a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) és a 13 magyarországi kisebbség képviseletében hat delegált hétfőn Budapesten.
Az országgyűlés decemberben kötelezte a kormányt arra, hogy tekintse át a kisebbségekkel kapcsolatos jogszabályokat és nyújtson be azokhoz módosító javaslatokat. Heizer Antal , a NEKH elnöke szerint a módosítási koncepció kidolgozását segítő, az 1992-93-as kisebbségi szakmai kerekasztal-megbeszélésekhez hasonló egyeztetés várhatóan 4-6 hetet vesz majd igénybe
Várakozásai szerint a koncepciót a kormány várhatóan még a nyáron elfogadja, így kora télen már a konkrét szövegekről is tudnak egyeztetni.
Kulturális autonómia és gazdasági stabilitás
A kormányzat részéről a Miniszterelnöki Hivatal mellett az igazságügyi, a belügyi, az oktatási, a kulturális és a pénzügyi tárca vesz részt, míg a kisebbségek oldaláról a német, a bolgár, a roma, a horvát, a szlovák és a szerb közösség delegáltjai. Az egyeztetési folyamat további fontos szereplője Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint a parlament emberi jogi szakbizottsága.
A NEKH elnöke az elérendő célok között említette, hogy a tervezett ágazati jogszabály-módosítások során a kisebbségek kulturális autonómiáját valós tartalommal lehessen megtölteni. Úgy vélte: az országos önkormányzatok deklarált joga akkor válhat valóssá, ha saját intézményi körük - iskolák, kulturális intézmények - gazdaságilag is stabil fenntartóivá válhatnak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...