Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Athén 2004: doppingvétség miatt kizárták Fazekas Róbertet

Létrehozva: 2004. augusztus 24.
Módosítás: 2004. augusztus 31.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kizárták az olimpiáról Fazekas Róbert diszkoszvetőt, és elvették az olimpiai rekorddal elért aranyérmét. Az atlétát doppingvétség miatt büntették, a versenyt követően ugyanis nem tudott elegendő mintát adni, ami a doppingszabályok megsértésének számít. A korábbi harmadik Kővágó Zoltán így ezüstérmes lett.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kizárta az athéni olimpiáról a diszkoszvetésben hétfőn aranyérmet szerzett Fazekas Róbertet .A magyar atléta hétfőn új olimpiai rekordot jelentő 70,93 méteres dobással nyerte a számot - ezt megelőzően 104 évvel korábban sikerült ez magyar sportolónak -, ám a versenyt követő doppingvizsgálaton nem tudott elegendő mintát adni. Hibáját tetézte azzal, hogy ezt követően, saját felelősségére, távozott a mintavétel helyszínéről.
A hírt Gyulai István , a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára megerősítette: "A NOB végrehajtó bizottsága arról értesítette a magyar csapat vezetését, hogy Fazekas Róbertet kizárták az olimpiáról, akkreditálását visszavonták. Ezt követően pedig majd felszólítják a nemzetközi szövetséget, hogy változtassa meg az eredményt."
Kedden este már a módosított sorrend szerint tartották meg a hivatalos eredményhirdetést. Fazekas kizárása miatt az eredetileg második, a litván Virgilijus Alekna lesz az arany-, a harmadik Kővágó Zoltán az ezüst- és a negyedik észt Aleksander Tammert a bronzérmes. Olimpián korábban a magyarok közül a súlyemelő Szanyi Andort fosztották meg doppingvétség miatt az érmétől, aki az 1988-as szöuli játékokon végzett a 100 kg-osok között a második helyen.
Dr. Kamuti Jenő , a NOB orvosi bizottságának tagja kedden este a Magyar Televíziónak úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a doppingvizsgálathoz leadott vizeletminta negatívnak bizonyult, ám a versenyző hibát követett el azzal, hogy a vizsgálatok közben a feszült helyzet miatt "feladta a próbálkozást", és elhagyta a vizsgálat helyszínét. A szakértő szerint lehetőség lett volna arra, hogy Fazekas szünetet kérjen, ekkor ellenőrzés mellett klinikán alhatott volna, és másnap reggel leadhatta volna a megfelelő mennyiségű vizeletmintát.
Örömtelibb hír ugyanakkor, hogy egy másik magyar sportolónak is sikerült ezüstérmet szereznie kedden: Gyurkovics Ferenc a súlyemelők 105 kilós súlycsoportjában ezüstérmet szerzett. A tatai sportoló szakításban új olimpiai rekordot ért el, összetettben végül öt kilóval maradt el a győztes orosz Beresztovtól . A magyar csapat jelenleg 3 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzéremmel a szerdai reggel helyzet szerint a 15. helyen áll az éremtáblázaton.
Ugrás vissza Ugrás vissza...