Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az új törvénnyel bővül a kis- és középvállalkozások köre

Létrehozva: 2004. március 3.
Módosítás: 2004. március 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szerdai kormányülésen elfogadták a kis- és középvállalkozásokról szóló törvénytervezetet, eszerint az eddigiekhez képest bővül a kis- és középvállalkozások köre, így több vállalkozás indulhat a támogatások megszerzéséért. A jövőben a kis- és középvállalkozások éves nettó árbevétele legfeljebb ötvenmillió eurónak megfelelő forint, illetve mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet.

A kormány jóváhagyta a kis- és középvállalkozásokról (kkv) szóló törvénytervezetet, amely szélesíti az ehhez a szektorhoz tartozók körét - közölte Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a kormányülést követő tájékoztatón szerdán.

Csillag István hangsúlyozta: a tervezet szerint az eddigiekhez képest bővül a kis- és középvállalkozások köre, így több vállalkozás indulhat a támogatások megszerzéséért.

Az új törvény alapvetően a vállalkozói környezet javítását, a magyar gazdaság versenyképesebbé válását szolgálja, a magyar vállalkozások számára közvetlen és érzékelhető előnyöket biztosítanak, ezáltal a kis- és középvállalkozások nagyobb szerepet tölthetnek be a gazdaság fejlesztésében és növekedésében.

Az európai uniós kategóriákat alkalmazva a jövőben a kis- és középvállalkozások éves nettó árbevétele legfeljebb ötvenmillió eurónak megfelelő forint, illetve mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet.

Többen indulhatnak a támogatásokért

Az új rendszer bevezetésével több vállalkozás indulhat a támogatások megszerzéséért, illetve a támogatási, finanszírozási konstrukciókban többen vehetnek részt. Az átállás két lépcsőben történik: az átmeneti időszak hazánk EU-csatlakozástól 2005. január 1-jéig tart, a végleges szabályozás 2005. január 1-jén lép érvénybe.

Az új definíciók hatására a kis- és közepes vállalkozások részesedése a különböző erőforrás- és teljesítménymutatókból várhatóan 3-7,5 százalékkal nő. Becslések szerint a szektorban a foglalkoztatottak aránya 3,2%-kal, a saját tőke aránya 6,3%-kal, a bruttó hozzáadott értékhez való hozzájárulás 7,5%-kal, az export értékesítés aránya 5,4%-kal nőhet.

Csaknem ezer vállalkozást érint

Az új definíció szerint 2005-ben majdnem ezer vállalkozás átsorolása történik meg. Az árbevétel- és a mérlegfőösszeg-korlátok változásával összefüggésben az új szabályok szerint a jelenlegihez képest csökkenne a mikro- és a közepes, növekedne a kisvállalkozások száma. A mikro-, a kis- és a közepes vállalkozások arányai egymás közt is eltolódnak. Az érvényes szabályozás szerinti közepes vállalkozások közül 4000 mikro- és kisvállalkozássá válik a tervezett szabályozás szerint.

Az uniós csatlakozástól 2005. január 1-jéig tartó átmeneti időszakban kkv-nak fog minősülni az a vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele legfeljebb 40 millió eurónak megfelelő forint, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 27 millió eurónak megfelelő forint lesz.

2005. január 1-jétől azonos foglalkoztatotti létszámkorlát mellett a kkv-k éves nettó árbevétele legfeljebb ötvenmillió eurónak megfelelő forint, illetve mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet.

Nem változik a létszámkorlát

Az átmeneti időszakban kisvállalkozásnak fog minősülni az a vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele 7 vagy mérlegfőösszege legfeljebb 5 millió eurónak megfelelő forint.

2005-től ebben az esetben sem változik a foglalkoztatotti létszámkorlát, azonban az éves nettó árbevétel és a mérlegfőösszeg egyaránt legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forint lesz. Az átmeneti időszakban a mikrovállalkozásokat továbbra is csak a foglalkoztatotti létszámkorlát fogja megkülönböztetni a kisvállalkozásoktól, az előbbi ugyanúgy 10 főnél kevesebb lehet, 2005-től azonban mind az éves nettó árbevétel, mind a mérlegfőösszeg tekintetében belép a legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forint összegre vonatkozó korlát.

Az export és a beruházás javíthat a gazdaság helyzetén

A kormányülésen a résztvevők konzultációt folytattak a gazdaság helyzetéről is. Csillag István elmondta: halványan már látszik, hogy a gazdaság visszatért az export- és beruházásvezérelt pályára, de a jövedelemnövekedés által generált fogyasztás is érződik a gazdasági növekedésben. A kormány támogatja az export és a beruházás által húzott növekedési pályát. A miniszter közölte: a kormány által elindított gazdaságpolitika és a világgazdaság fellendülése olyan pályára állította a magyar gazdaságot, amelyet szeretnének elérni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...