Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tízmilliárd jut a kis- és középvállalkozások támogatására

Létrehozva: 2004. május 19.
Módosítás: 2004. május 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az európai uniós források hazai társfinanszírozása nélkül idén 10,7 milliárd forint jut a kis- és középvállalkozások támogatására - közölte szerdán a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára. Pongorné Csákvári Mariann elmondta: az EU-integrációt segítő programok uniós felzárkózást segítő akciókká változnak.

Az elmúlt évben 7 550 pályázóból 4 581 kapott támogatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kis- és középvállalkozókat segítő pályázatain - jelentette be Pongorné Csákvári Mariann . A tárca helyettes államtitkára elmondta: a nyertes pályázók 12 milliárd forintot kaptak, a támogatás segítségével 35 milliárd forintnyi, több mint 18 ezer új munkahelyet teremtő beruházás valósult meg.

Idén hárommilliárdot szánnak támogatott hitelkonstrukciókra

Ebben az évben a tavalyi nagyjából húszmilliárd forinttal szemben 10,7 milliárd forint a kis- és középvállalkozói célelőirányzat kerete. A csökkenést nagyrészt az magyarázza, hogy a részben európai uniós finanszírozású, a gazdasági versenyképességi operatív programhoz (GVOP) kapcsolódó pályázatok költségvetése nem a gazdasági tárca, hanem a Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében szerepel - húzta alá a helyettes államtitkár.

Emiatt a GKM idén a tavalyinál kevesebb pályázatot ír ki: a Széchenyi vállalkozásfejlesztési programban (SZVP) eddig két pályázat jelent meg, az egyik a háziorvosok praxisjog-megvásárlását segíti, a másik a kkv-k internetes megjelenéséhez nyújt támogatást. A többi, tavaly még SZVP-s pályázatot (így egyebek mellett a technológiai fejlesztést vagy a minőségbiztosítási rendszer bevezetésének támogatását biztosító programot) már a GVOP keretében hirdették meg .

Nem változnak viszont a kis- és középvállalkozók támogatásának egyéb módozatai - húzta alá Pongorné Csákvári Mariann. Folytatódik a négylépcsős hitelkonstrukció - a hitelkamatok és különféle díjak támogatására ebben az évben hárommilliárd forint szán a GKM -, valamint a Lánchíd faktoring program.

Folytatódik a pályázatírók képzése

A minisztérium az EU-integrációt korábban segítő programokat is folytatja, igaz, ezek mostantól már a kkv-k EU-felzárkózását szolgálják. Az április elején véget ért pályázatíró-képzés, az úgynevezett multiplikátor-program várhatóan ősszel folytatódik, jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik - közölte Leskó Tamás , a tárca osztályvezetője.

Idén 446 pályázatíró vette át oklevelét - a GKM-nél regisztrált névsoruk itt olvasható -, akik a minisztériumi illetékesek reményei szerint legalább tízszer ennyi pályázat megírásában segédkeznek majd. Az ősszel kezdődő képzésben a GKM tervei szerint legalább háromszor ennyi szakértőt képeznek majd, vagyis jövő nyárra legalább 1 600-ra nő a "hivatásos" pályázatírók száma.

Ugrás vissza Ugrás vissza...