Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:A kkv-k számára kedvezően módosulhat az adórendszer

Cikk:

A kis- és középvállalkozásokat sújtó adó- és járulékrendszer átalakítása érdekében az idén adóreformcsomagot készít a kormány - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter szavai szerint a konvergenciaprogram tiszteletben tartása mellett úgy próbálják a magyarországi adórendszert átalakítani, hogy szélesebb bázison tudjanak adót szedni, az adórendszer jobban támogassa a növekedést és a versenyképességet, járuljon hozzá a foglalkoztatottság növekedéséhez. Cél, hogy a módosítás csökkentse az élőmunka terheit.

Koalíciós egyeztetés folyik arról, hogy az ingatlant, illetve a vagyont terhelő adók bevezetése egy adóreform-koncepción belül valósuljon meg, önmagában az egyes részeket nem szeretnék megváltoztatni - mondta a miniszter.

Nagyobb kiszámíthatóságra van szükség

A miniszter több felmérésre hivatkozva elmondta: a vállalkozások problémái alapján az adó- és járulékterhek csökkentése mellett javítani kell az üzleti környezet kiszámíthatóságát, mérsékelni kell a jogi és az adminisztrációs terheket, és javítani szükséges a finanszírozhatóságot. "Ezekre a kérdésekre kíván választ adni a kormány" - jegyezte meg Kóka János.

A kormány új kis- és középvállalkozás-fejlesztési koncepciója 2007-től 2013-ig szól. Ezt az indokolja, hogy az EU következő 7 éves ciklusában közvetlenül 1000 milliárd, közvetetten 3000-4000 milliárd forint jut vállalkozások fejlesztésére.

Kóka János elmondta, hogy a Széchenyi-kártya konstrukcióban kihelyezett hitel összege mára eléri a 100 milliárd forintot, és 22 500 vállalkozó finanszírozási képességét javították ilyen módon. Hozzátette: a kamattámogatás és közvetlen állami beavatkozás helyett a kockázatmegosztást és az állami garancia intézményét tartja a kormány a legmegfelelőbbnek.

1700 milliárd forintnyi kedvezményes hitel

Vállalkozásfejlesztésre jelenleg a mikrohitelalapban 14 milliárd forint áll rendelkezésre, a Széchenyi-kártya évente 100-120 milliárd forint hitel kihelyezését teszi lehetővé, a Sikeres Magyarországért vállalkozásfejlesztési program 330 milliárd forintos kihelyezett, illetve kihelyezhető tőkeállománnyal bír, 80 milliárd forint állami tőkeforrás áll a kisvállalkozások rendelkezésére.

Kóka János szerint 70 milliárd forint állami segítséggel 1700 milliárd forintnyi kedvezményes és/vagy államilag garantált hitelt helyezhetnek ki vállalkozásokhoz.

Valamennyi olyan korábbi program, amely elsősorban kamattámogatásra épült, kivezetésre kerül. Példaként említette, hogy a Széchenyi-kártya kamattámogatása folyamatosan csökken. Hasonló a helyzet a Lánchíd faktoring programmal, amelyet kivezetnek, és helyébe más, az unió által támogatott programok lépnek.

K+f-re több mint 250 milliárd jut

A Gazdaságfejlesztési operatív programban a prioritásokra 2007 és 2013 között 564 milliárd forint, a kkv-kat fejlesztő pénzügyi eszközök keretében pedig 168,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezen belül kutatásra-fejlesztésre több mint 250 milliárd forintot, vállalkozások komplex fejlesztésére 220 milliárd forintot, modern üzleti környezet erősítésére közel 90 milliárd forintot különítettek el.

Kóka János közölte: a Magyar Fejlesztési Bankon belül létrehozták a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-t, amelyen belül megvalósul az egyablakos rendszer az uniós vállalkozásfejlesztési forrásokkal összefüggésben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...