Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Brüsszel kiegészítő adatokat kér a konvergenciaprogramhoz

Létrehozva: 2006. január 11.
Módosítás: 2006. január 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Bizottság a magyar konvergenciaprogram költségvetési stratégiájának részletezését tartalmazó kiegészítést vár Magyarországtól. A szerdán kiadott értékelés szerint az államháztartás hiánya 2008-ra leszorítható a tavalyi 6,1 százalékról 1,9 százalékra. A testület felkérte a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket az idei és a későbbi hiánycél teljesítésének érdekében.

Az Európai Bizottság konkrét és szerkezeti jellegű intézkedéseket, a konvergenciaprogram költségvetési stratégiájának részletezését tartalmazó kiegészítést vár Magyarországtól - áll a bizottság szerdán kiadott értékelésében. Magyarországnak szeptember 1-jéig kell kiegészítenie az euróövezetbe való belépéshez szükséges felkészülésről szóló program kiegészítését. Az értékelés mindazonáltal a korábbinál enyhébben fogalmaz az államháztartási deficittel kapcsolatban.

Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos jelezte: a bizottság elégedett a programban szereplő célkitűzésekkel, de az eljuttatott dokumentumból számos részlet hiányzik. Brüsszel azért javasolta a szeptemberi határidőt, hogy a választásokat követően az új kormány kidolgozhassa ezeket a részleteket - tette hozzá. Uniós szankció nem fenyegeti Magyarországot.

Konkrét lépéseket várnak a magyar kormánytól

A testület felkérte a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy idei és a későbbi államháztartási célkitűzéseit teljesíteni tudja. Azt ugyanakkor a testület elismerte, hogy a decemberben benyújtott, frissített magyar program többéves keretet tartalmaz arra, hogy a túlzott deficit 2008-ra korrigálható legyen, bár a tervezettnél rosszabb államháztartási kimenetelt jósolnak. A bizottság olyan intézkedéseket vár, amelyek teljes összhangban vannak az ország középtávú kiigazítási pályájával.

Leszorítható az államháztartás hiánya

Az államháztartás hiánya 2008-ra leszorítható a tavalyi 6,1 százalékról 1,9 százalékra, mivel a 2006-2008-as időszakra olyan kedvező makrogazdasági folyamatok várhatók, amelyek lehetővé teszik a tanács ajánlásaival összhangban lévő, nagy mértékű kiadáscsökkentést. A strukturális intézkedéseknél azonban hiányoznak a szükséges mennyiségi meghatározások az intézkedések rövid és hosszú távú költségvetési hatásainak megítélésére - áll a közleményben.

A múltbeli teljesítmények alapján a költségvetés a programban előrejelzettől eltérően is alakulhat. Emiatt alá kell támasztani, részletezni kell a program költségvetési stratégiáját, hogy biztosítani lehessen a túlzott hiány 2008-ra történő kiigazítását. Az EB szerint a program nem határoz meg középtávú célkitűzést a költségvetési egyenlegre nézve.

Brüsszel: középtávú konszolidációra van szükség

A népességelöregedés becsült költségvetési terhei miatt a magyar államháztartás fenntarthatóságát jelentős kockázat övezi. A kockázat csökkentése érdekében emiatt az államháztartás középtávú, jelentős mértékű konszolidálására és a költségvetési egyenleg erősítésére van szükség Brüsszel szerint.
Tavaly novemberben a tagországokat képviselő tanács arra a következtetésre jutott, hogy a magyar kormány által tervezett intézkedések nem elégségesek a 2005-re és a 2006-ra tervezett hiánycél eléréséhez.

A szerdán megvizsgált programok legtöbbje összhangban áll az átdolgozott növekedési és stabilitási paktum követelményeivel. Egyes országok az előírtnál ambiciózusabb középtávú célkitűzéseket állapítanak meg államháztartásuk vonatkozásában, és ez örvendetes fejlemény - áll Almunia közleményében, amely a magyar mellett a cseh, a szlovák, a dán és a svéd programra is vonatkozott.

A Pénzügyminisztérium reakcióját itt olvashatja el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...