Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A felsőoktatási törvény módosításáról tárgyalt a kabinet

Cikk:

A felsőoktatási, a közoktatási és a tankönyvpiac rendjéről szóló törvényről tárgyalt eheti ülésén a kormány. A kabinet döntött a 2011-es uniós magyar elnökséget előkészítő bizottság felállításáról is.

A felsőoktatás állami támogatása 2007-től 2010-ig 214 milliárd forintról 241 milliárdra emelkedhet. Ezt tartalmazná egyebek mellett a felsőoktatási törvény módosítása, amelyet a közoktatási és a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával együtt tárgyalt a kormány; a módosításokat még a tavaszi ülésszak folyamán elfogadhatja az Országgyűlés - mondta Hiller István csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón. Az oktatási és kulturális miniszter elmondta: kiszámítható finanszírozást szeretnének a felsőoktatásban, így a javaslat szerint három év alatt 27 milliárd forinttal jutna több pénz a felsőoktatásra. Ugyanakkor hozzátette: mindez nem jelenti azt, hogy minden felsőoktatási intézmény támogatása ennek arányában növekedne: egyes intézmények támogatása meghaladhatja ezt, másoké - a minőségi kritériumrendszer alapján - nem biztos, hogy eléri.

Mentességek a képzési hozzájárulásban

További tervezett változtatás, hogy a tudományos normatíva esetében egy egyetemi oktató csak egy intézményben vehető figyelembe. Ez a rendelkezés 2009-ben, a mesterképzés esetén 2008. szeptember 1-jétől lépne életbe. Ugyancsak a felsőoktatást érintené az a változtatás, amely szerint a felsőoktatási intézmény szellemi alkotások hasznosítása esetén közös vállalkozást hozhatna létre külső résztvevővel. A hallgatókra vonatkozó módosítása lenne a törvénynek, hogy mentesülnének a képzési hozzájárulás fizetése alól a terhességi-gyermekágyi segélyben, valamint a gyermeknevelési támogatásban részesülők, illetve a gyesen, gyeden lévők. A közoktatási törvény kormány által elfogadott módosítása lehetőséget nyújtana a többcélú intézmények létrehozására, ennek megfelelően például egységes iskola-kollégium alakulhatna.

A nem állami fenntartású intézmények esetében a tanulói létszám 25 százalékát kötelezően a település, kerület jelentkező gyermekei közül kellene felvenni, valamint előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

Az óvodák esetében, ahol nem elég a férőhely vagy nincs óvoda, ott az önkormányzat 2008. január 1-jéig megoldja a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelését, 2010. augusztus 3-ig pedig valamennyi óvodai igényt kielégíti - mondta az oktatási tárca vezetője.

A miniszter beszámolt arról, hogy a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával csak olyan tankönyvet lehetne forgalmazni, amit felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékbe. Erre viszont csak olyan tankönyvek kerülhetnének fel, amelyek ára a miniszter által meghatározott ár alatt van.

Fagykárok: a kormány egyeztet az Európai Bizottsággal

Soron kívüli egyeztetést kezdeményezett a kormány az Európai Bizottsággal arról, hogy milyen átmeneti intézkedésekkel lehet segíteni a fagy miatt károsult gazdákat - közölte Gál J. Zoltán államtitkár a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A fagykárok miatt a jelenlegi számítások szerint a magyar gyümölcs árualap legalább fele megsemmisült, több körzetben 100 százalékos a terméskiesés, míg általában 70-80 százalékos a termelők kára.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a közös uniós agrárpolitika keretei között mindenféle beavatkozásra csak az Európai Bizottsággal egyeztetett módon kerülhet sor. A lehetséges kár kezelésére született meg a nemzeti agrárkárenyhítési rendszerről szóló törvény, de a január 1-jei hatálybalépés óta eltelt idő kevés volt, hogy ez az alap feltöltődjön és a szükséges forrásokkal rendelkezzen. A kabinet abban bízik, hogy a Bizottsággal történő egyeztetést követően az állam a törvény által megengedettnél nagyobb mértékben tud segíteni a károsultaknak.

Gál J. Zoltán elmondta azt is: a kormányfő intézkedett az illetékes miniszternél, hogy megkaphassák az úgynevezett egynyaras öntözési engedélyt azok a gazdák, akik eredetileg ugyan nem terveztek öntözést, de a kialakult időjárási viszonyok miatt rákényszerültek. A csapadékszegény tél és a szokatlanul meleg és csapadékhiányos tavasz komoly aszálykár veszélyét vetíti előre.

Magyarország 2011-ben az EU soros elnöke lesz

Szerdai ülésén a kormány döntött a 2011-ben esedékes, féléves uniós magyar elnökséget előkészítő bizottság felállításáról. A kormány javaslattevő, véleményező szervét a miniszterelnök vezeti; tagja a külügyminiszter, a kancelláriaminiszter, a pénzügyminiszter, az igazságügyi és rendészeti miniszter, a szociális és munkaügyi miniszter, valamint a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati személyügyekért felelős államtitkára. A bizottság döntéseinek végrehajtását az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság látja el.

A sikeres elnökség egyik biztosítéka a megfelelően kiválasztott és képzett köztisztviselői kar, ezért a kormány konkrét feladatként megfogalmazta, hogy 2007 végéig meg kell határozni az elnökséget lebonyolító köztisztviselői kar kiválasztásának szempontjait, ki kell dolgozni felkészítésük, képzésük stratégiáját. A kormánynak 2009-ben véglegesítenie kell az elnökség lebonyolításához szükséges szervezeti struktúra kialakítását, hogy 2010-től bekapcsolódhasson az elnökségi trió munkájába. A felkészülés helyzetéről a kabinet folyamatosan be fog számolni az Országgyűlésnek - mondta el Gál J. Zoltán. Véleménye szerint Magyarország, Spanyolország és Belgium - az eltérő integrációs tapasztalatok miatt - jól kiegészíti majd egymást közös elnöksége alatt.

Gál J. Zoltán beszámolt arról is, hogy a kormányfőt a rendőrség tájékoztatta a Kádár-sírral kapcsolatos nyomozás megkezdéséről, illetve annak fejleményeiről. Kádár János földi maradványainak visszahelyezéséről a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. egyeztet. A koporsót szerda este hantolták ki, és szállították el a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetébe. Itt egy antropológus és egy igazságügyi orvos szakértő vizsgálta meg a maradványokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...