Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Letette az esküt a Bajnai-kormány

Cikk:

Hétfőn napirend előtt letette az esküt hétfőn a Bajnai-kormány tizennégy minisztere a parlamentben. Az államfő április 16-i hatállyal nevezte ki az új kormányba a minisztereket, akik hétfőn délelőtt vették át a kinevezési okiratot a köztársasági elnöktől.

Az eskütételt megelőzően Szili Katalin felolvasta a kinevezési okiratban szereplő új miniszterek nevét, akik a nevüket hallva felálltak, s a képviselők felé fordulva fogadták az őket köszöntő tapsot. A nemzetiszínű zászló előtti eskütételt a képviselők felállva hallgatták. Az eskütétel után a miniszterek a kézjegyükkel látták el az esküokmányokat. Az okmányok aláírása után a képviselők elénelték a Himnuszt. A házelnök ezt követően sikeres és eredményes munkát kívánt a kormánynak, majd a kormányfő egyenként kezet fogott valamennyi miniszterével.

Az új kormányba április 16-i hatállyal az államfő külügyminiszterré nevezte ki Balázs Pétert, igazságügyi és rendészeti miniszterré Draskovics Tibort, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszterré Ficsor Ádámot, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterré Gráf Józsefet, szociális és munkaügyi miniszterré Herczog Lászlót. Oktatási és kulturális miniszterré nevezte ki Hiller Istvánt, közlekedési hírközlési és energiaügyi miniszterré Hónig Pétert, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszterré Kiss Pétert, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterré Molnár Csabát, pénzügyminiszterré Oszkó Pétert, környezetvédelmi és vízügyi miniszterré Szabó Imrét. Egészségügyi miniszterré Székely Tamást, honvédelmi miniszterré Szekeres Imrét, valamint önkormányzati miniszterré Varga Zoltánt nevezte ki az államfő.

Bajnai Gordon Vahl Tamást jelölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium élére, azonban ő visszalépett a jelöltségtől, így még nincs gazdasági miniszter az új kormányban. A házelnök közölte, hogy a poszt betöltéséig a közlekedési miniszter látja el a tárcavezetői feladatokat.

A Házelnök szintén napirend előtt felkérte Gulyás József jegyzőt, hogy ismertesse Sólyom László köztársasági elnök határozatát, mellyel az államfő - Baja Ferenc, Csizmár Gábor, Szigetvári Viktor és Tordai Csaba személyében - négy államtitkárt nevezett ki a Miniszterelnöki Hivatalba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...