Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Gyurcsány Ferenc gratulált a megválasztott ukrán elnöknek

Létrehozva: 2004. december 30.
Módosítás: 2004. december 31.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Telefonon gratulált Viktor Juscsenkónak a magyar miniszterelnök, közölte csütörtökön Batiz András kormányszóvivő. Gyurcsány Ferenc egyben reményét fejezte ki, hogy Juscsenkó győzelme elősegíti az ország demokratizálódását. A kormányszóvivő beszámolt arról is, milyen fontosabb változásokat hoz a 2005-ös esztendő.
Gyurcsány Ferenc csütörtök délelőtt telefonon gratulált Viktor Juscsenkónak , Ukrajna megválasztott elnökének - jelentette be a kormányszóvivő.
Batiz András elmondta, hogy a magyar miniszterelnök telefonos köszöntőjében kiemelte: Juscsenko a szavazatok 52 százalékának megszerzésével egy szabad és hiteles választáson aratott győzelmet.
Juscsenkó beiktatása után Kijevbe utazik a magyar kormányfő
Magyarország úgy értékeli, hogy Viktor Juscsenko győzelme nemcsak személyes győzelem, hanem az egész ukrán demokratizálódás győzelme is, idézte fel a kormányfő szavait Batiz András. A magyar miniszterelnök azt kívánta, hogy Viktor Juscsenko mielőbb stabilizálni tudja az ukrán belpolitikai helyzetet.
- A két államférfi megegyezett abban, hogy országaik között a kapcsolatot a jövőben szorosabbra kell fonni. Abban szintén egyetértettek, hogy Ukrajna és az Európai Unió kapcsolatát is erősíteni kell - közölte a kormányszóvivő.
Viktor Juscsenko előre jelezte Gyurcsány Ferencnek, hogy beiktatása után meghívja Kijevbe. A magyar miniszterelnök az invitálást el fogja fogadni, hogy személyesen tekinthessék át a két ország kapcsolatát.
A gazdaság erősödését a lakosok is érezni fogják
A 2005-ös esztendő erősödő gazdaságot, és ezzel egyidejűleg javuló életkörülményeket eredményez. "Jó úton jár a gazdaság, és a növekedésből a lakosság sem marad ki" - mondta Batiz András.
A bruttó hazai termék (GDP) bővülése az idei 3,8-3,9 százalék után jövőre körülbelül 4 százalékos lesz, emellett a beruházások 6-8, míg az export 10-12 százalékos bővülését várja a kormány. Az idén szinte változatlan reálkeresetek jövőre 3-4 százalékkal emelkedhetnek, a nyugdíjak reálértéke 3,5-4 százalékkal nő, ha az infláció a tervezett 4,5 százalékos szinten alakul.
A minimálbér az átlagos 6 százalékos bruttó béremelés mértékénél is nagyobb ütemben, 7,5 százalékkal 57 000 forintra nő . Ugyanennyivel emelkednek január elsejétől a közalkalmazotti illetmények, amelyek szeptember elsejétől további 4,5 százalékkal növekednek. A köztisztviselői illetményalap 6 százalékkal 35 000 forintra emelkedik - mondta Batiz András.
A nettó minimálbér 3460, a nettó átlagkereset 5-7 ezer forinttal nő
A béremeléseknek és az adótábla változásainak köszönhetően a minimálbér nettó összege az idei 45 845 forintról 49 305 forintra, a havi bruttó 150 000 forintos átlagkereset nettója 95 333 forintról 100 000 forintra emelkedik 2005-ben, mondta a kormányszóvivő. Ha ez utóbbihoz hozzátesszük a hatszázalékos béremelést, akkor az így kapott 159 000 forintos bruttó átlagjövedelem nettója 102 745 forint lesz, ami az idei átlagkereset nettójánál 7412 forinttal több.
A nyugdíjakat januárban 6,3 százalékkal emelik , ezt további két százalékkal növeli az, hogy a 13. havi nyugdíjból jövőre már 3 heti összeget folyósítanak. A többletnyugdíjat két részletben kapják meg az idősek: tavasszal is, ősszel is a havi nyugdíjuk 37,5 százalékát, átlagosan 23 000 forintot vehetnek kézhez. Az átlagnyugdíj így az idei 58 207 forintról körülbelül 63 500 forintra emelkedik.
A családi pótlék 4,5 százalékkal, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, valamint a gyes, a gyed, az ápolási díj és az anyasági támogatás 6,3 százalékkal nő. A családi pótlék összege éves szinten 161 200 forint lesz, 48 400 forinttal több, mint négy évvel korábban. A családok támogatását szolgálja a megváltozó lakástámogatási rendszer is: a Fészekrakóprogram , amelyről januárban dönt a kormány, az ingatlanvásárlás helyett az otthonteremtést támogatja majd - hangsúlyozta Batiz András.
További részletek a január elsejétől bekövetkező változásokról cikkünkben: Új törvények, változó szabályozások januártól
Ugrás vissza Ugrás vissza...