Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idegennyelv-programról és sztrádaépítésről döntött a kormány

Létrehozva: 2003. november 12.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szerdai ülésén a kormány döntött arról, hogy jövő év első feléig az M5-ös autópálya is csatlakozik a matricás rendszerbe, és még idén kiírják a továbbépítéséhez szükséges közbeszerzési pályázatot. Az oktatási tárca átfogó idegennyelv-oktatási programot indít - jelentette be Magyar Bálint.
A magyarok kevesebb, mint egyharmada beszél valamilyen idegen nyelvet, ami a legrosszabb arány Európában. Az oktatási minisztérium ezért idegennyelv-oktatási és fejlesztési programot indít, amely kiterjed a közoktatásra, a felsőfokú képzésre és a felnőttkori nyelvtanulásra is - mondta a kormány ülését követően Magyar Bálint oktatási miniszter.
Nem hatékony az iskolarendszerű nyelvi képzés
Annak érdekében, hogy a közoktatásban hatékonyabb legyen a nyelvi képzés, a középiskolák nulladik évfolyamos osztályokat indíthatnak, ahol a foglalkozások legalább negyven százalékában idegennyelvi képzésnek kell folynia. A programba eddig 489 középiskola kapcsolódott be - ez az összes középfokú oktatási intézmény 43 százaléka -, a legtöbb (130) Budapesten, a legkevesebb (7) Nógrád megyében.
Magyar Bálint felhívta a figyelmet arra, hogy 2005-től kétszintű rendszer szerint folyik majd az idegennyelvi érettségi, és a sikeres nyelvvizsga esetén a középiskolások, szakiskolások, valamint a diploma előtt állók visszakaphatják a vizsgadíjat. Emlékeztetett arra is: a felnőttek, ha akkreditált nyelvtanfolyamon vesznek részt, a tanfolyam díjának harminc százalékával (de legfeljebb évi hatvanezer forinttal) csökkenthetik személyi jövedelemadójukat.
Továbbépül és matricás lesz az M5-ös
Gál J. Zoltán a kormányülést követően bejelentette: a kabinet felhatalmazta a gazdasági és a pénzügyminisztériumot, hogy tárgyaljon az M5-ös matricás rendszerbe illesztéséről, akár a jelenlegi üzemeltető kivásárlásával. A kabinet egyben felhatalmazta a Nemzeti Autópálya Rt.-t, hogy a "sztrádatörvény" parlamenti elfogadása után, tehát még idén, kiírja az M5-ös továbbépítéséhez szükséges közbeszerzési eljárások pályázatát.
A kabinet döntött arról is, hogy kétfordulós, nyílt pályázati eljárás keretében értékesíti a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi részvénycsomagját. A kormány elfogadta a filmtörvény javaslatát, a kormányszóvivő szerint az új jogszabálynak köszönhetően többféle film készülhet, több pénz jut a filmiparba, és könnyebben megjelenhetnek a külföldi befektetők megjelenését a magyar filmgyártásban.
A miniszterek határoztak a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítás koncepciójáról is. A változások, amelyekkel az MNB vezetői is egyetértenek, a jegybank függetlenségét segítik - mondta a kormányszóvivő.
Tárcaközi bizottság Bős-Nagymaros ügyében
A kabinet tárcaközi bizottságot hozott létre a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos feladatok ellátására, a testület vezetője Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter lett. Emellett folytatódik a terület rehabilitációja, a Szigetköz átfogó területfejlesztési és rehabilitációs feladataira jövőre 300, a Mosoni-Dunára 200 millió forintot költ a kormány.
A kabinet az EU-jogharmonizáció jegyében határozott a Vám- és Pénzügyőrség feladatait és jogállását szabályozó önálló törvény tervezetéről. Ebben megjelennek majd a kényszerítő és titkosszolgálati eszközök használatával kapcsolatos passzusok is, így a törvény egy része minősített többséget igényel majd. Változnak a jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek forgalmazásával kapcsolatos szabályok is, ennek részeként jövő májustól a bérfőzési szeszadó a januári 15 százalékos emelkedés után újabb 8,5 százalékkal növekszik.
Finomították az utazási vállalkozásokra vonatkozó szabályokat
A kormány döntött az utazásszervezők és utasok közötti szerződések megkötésének feltételeinek pontosításáról. A változtatások elsődleges célja az utazási vállalkozások versenyhelyzetének javítása, emellett szerepet kapott a módosítások során az utasok védelmének erősítése. A kormányhatározat egyebek mellett tételesen felsorolja, mikor nem felelős az utazási vállalkozás az utazót ért kárért, és az utas visszalépése esetén mikor kérheti költségei mellett esetleges kárának megfizetését is.
A miniszterek újabb egyházi ingatlanjuttatásról is döntöttek. A katolikus egyház 17 épület kapott, összesen 2,3 milliárd forintnyi értékben, köztük a debreceni Szent Anna Gimnázium épületét. Az evangélikus egyház három, a szerb ortodox egyház négy ingatlant kapott, összesen 32, illetve 74 millió forintnyi értékben. A Magyarországi Zsidó Hitközség egy épületet, egy Hegyalja úti, mintegy hetvenmillió forintos ingatlant kapott.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median