Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új közbeszerzési törvény készül

Létrehozva: 2003. október 29.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány a szerdai ülésén döntött az új, uniós jogszabályi környezetbe illeszkedő közbeszerzési törvény megalkotásáról. A kabinet nem fogadta el a PSZÁF 2002. évi beszámolóját, valamint döntött a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvényről.
Nem fogadta el a kormány a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységéről szóló beszámolót - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten. Gál J. Zoltán szerint a kabinet a kötelező gondosság elmulasztása, az együttműködési készség hiánya és a gazdálkodási hiányosságok miatt nem fogadta el a PSZÁF beszámolóját.
A kormány a jövő héten benyújtja a parlamentnek a hitelintézeti, a tőkepiaci és a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát. A kormányszóvivő közölte, a módosítások bezárják a kiskapukat, és megerősítik, hatékonyabbá teszik az ellenőrzést. A kormányszóvivő elmondta: a javaslatok irányáról, a koncepciókról döntött a kormány a szerdai ülésen.
A kormány olyan módosításra kíván javaslatot tenni, amely helyreállítja az ügyfelek bizalmát, megerősíti a pénzügyi intézmények gondos, körültekintő gazdálkodásának követelményét, és szigorítja az ellenőrzést.
A javaslat szerint az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület irányítaná a PSZÁF-ot, amelynek elnökét az Országgyűlés választja, tagjait pedig a köztársasági elnök nevezi ki. A tervek szerint az intézmény dolgozói köztisztviselők lennének, az operatív munka hat évre kinevezett vezetőjével egyetemben.
Sztrádatörvény készül
A kormány elfogadta a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvény tervezetét - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatón szerdán.
A törvényjavaslat célja azon feltételek megteremtése, amelyek garanciát nyújthatnak a korábban vállalt és ma is elengedhetetlen közúti fejlesztési feladatok belátható határidőn belüli teljesítésére - mondta a kormányszóvivő. A törvény lényegi eleme, hogy harmonizálja az engedélyezési, gyorsítja a területszerzési, kisajátítási eljárást, és meghatározza a finanszírozás forrásait.
Szigorodnak a táppénzre vonatkozó szabályok
A kormány támogatja azokat a költségvetési módosító javaslatokat, amelyek megtartanák a táppénz jelenlegi összegét, és a passzív táppénzre való jogosultság idejét az előterjesztésben szereplő harminc napról kilencven napra növelnék - jelentette ki Gál J. Zoltán.
A kabinet ugyancsak támogatja a táppénzjogosultsággal való visszaélés lehetőségének szűkítését is. Eszerint a keresőképtelen állományban lévő embereknek meghatározott időszakonként kötelező felülvizsgálaton kellene részt venniük, az úgynevezett fekvőbeteg minősítést pedig a táppénzes lapon és az orvosi dokumentáción is kötelező lesz feltüntetni.
A keresőképtelen állapotba kerültek érdekében a rokkantosítási eljárás megindítását és a döntés meghozatalát olyan határidőhöz kell kötni, amely biztosítja, hogy a kilencvennapos passzív táppénz lejártával rokkantsági állományba kerüljenek az érintettek - mondta a kormányszóvivő. A határidőt azért kell szigorítani, hogy a valóban keresőképtelenné váltak ne essenek ki az ellátásból.
A kormány által beterjesztett költségvetési javaslat szerint a táppénz összege jövő év áprilisától a napi átlagkereset 65 százaléka lenne a jelenlegi 70 százalék helyett. Azok, akik a munkaviszonyuk megszűnését követő három napon belül betegednek meg, tehát passzív táppénzre jogosultak, a jelenlegi 180 nap helyett csak 30 napig kapnák az ellátást.
EU-konform közbeszerzés
A törvényalkotási program az idei évre irányozza elő az európai közösségi joggal teljes mértékben harmonizáló közbeszerzési szabályozás kialakítását. Az új törvény az eddig alkalmazott és eredményes jogintézményeket továbbra is megtartja - mondta a kormányszóvivő. A cél továbbra is az államháztartási forrásokból lebonyolított közbeszerzések átláthatóságának, a közpénzfelhasználás nyilvánosságának és az esélyegyenlőségen alapuló versenynek a biztosítása.
Az új törvény a jelenleg hatályoshoz képest differenciáltabb felépítést követ és három közbeszerzési értékhatárt - az európai közösségi értékhatárt elérő, illetve meghaladó, a nemzeti értékhatárt elérő vagy meghaladó, valamint a nemzeti értékhatár alatti közbeszerzés - különböztet meg.
A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy az egyszerű közbeszerzési eljárás esetében árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése során kétmillió forintos, építési beruházás esetén tízmillió forintos értékhatárra tesz javaslatot az előterjesztés. Az új szabályozás - amennyiben a parlament elfogadja - 2004 május elsején lépne hatályba.
Hiányalapú forráselosztás a fővárosban
A kormány döntött a Fővárosi Önkormányzat és a budapesti kerületek új, úgynevezett hiányalapú forrásmegosztásáról. Gál J. Zoltán szerint a működési, felújítási és fejlesztési kiadási szükségletekhez a kerületi önkormányzatok összes hiányából való százalékos részesedés alapján, normatív módon kell hozzárendelni a bevételeket.
Ez azt jelenti, hogy az egyes önkormányzatok számára feladataik nagysága arányában, a hiányzó összeg alapján számítják ki a szükséges forrásokat - tette hozzá. A kormány reményei szerint így kiszámíthatóbb, áttekinthetőbb, tervezhetőbb lesz a főváros gazdálkodása.
Ugrás vissza Ugrás vissza...