Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2005 végére megszűnik a sorkatonaság

Létrehozva: 2004. január 7.
Módosítás: 2004. január 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány elfogadta a hosszú távú haderőreformot, amely szerint 2005 végére megszűnik a sorkatonaság. A kabinet döntött a közlekedési pontrendszer szigorításáról is, ennek célja a gyalogosok védelme és a személyi sérüléssel járó baleseteket kiváltó magatartások visszaszorítása.
A kormány döntött a haderőreform hosszú távú fejlesztésének irányairól szóló parlamenti határozattervezetről - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Gál J. Zoltán szerint az előterjesztés a haderőreform céljaival összhangban a Magyar Honvédség 2004 és 2013 közötti időszakban történő átalakításáról szól.
Közölte: 2005 végéig létrejön a kor követelményeinek a jelenleginél jobban megfelelő és hatékonyabban alkalmazható önkéntes haderő, azaz megszűnik a sorkatonai szolgálat. Erre az időpontra többségében kialakulnak a kívánt létszám- és állományarányok, kivonják a felesleges haditechnikai eszközöket, és jelentősen csökkeni fog a honvédelmi tárca kezelésében lévő ingatlanok száma is.
Második szakasz a készenlét jegyében
2010-ig a szárazföldi csapatok, a légierő és a logisztikai támogató csapatok kijelölt alakulatai elérik a számukra előírt készenléti, hadrafoghatósági szintet - közölte a kormányszóvivő. A harmadik szakaszban, 2013-ig megtörténik a teljes átfegyverzés, a technikai fejlesztés és a haderő végső létszám- és állományarányainak kialakítása.
Hozzátette: az ezt tartalmazó határozattervezet egy négypárti tárgyalássorozat kezdetéül szolgál. A kormány a pártok által elfogadott javaslatot újra megtárgyalja, majd benyújtja a parlamentnek.
Gál J. Zoltán beszámolt arról is, a kormány szerdán hozzájárult ahhoz, hogy 2004. december 31-ig egy maximum 150 fős magyar kontingens részt vehessen a NATO-reagáló erők kötelékeiben.
A kormány befektet és nem kölcsönt ad Baumgartnernek
A magyar állam az idei költségvetés tartalékából 844 millió forintot fektet abba a cégbe, amely a Baumgartner Zsolt versenyzéséhez kapcsolódó jogokat birtokolja - közölte Gál J. Zoltán.
A kormány nem támogatást ad Baumgartner Zsoltnak, hanem befektet - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán elmondta: az újonnan létrejövő cégben az államnak egyharmadrész tulajdona lesz, a szavazatok tekintetében viszont ötven százalék plusz egy arányban képviselteti magát. Az állam tulajdonosi jogain a Magyar Turizmus Rt. 25 százalék plusz egy arányban és az ITDH 25 százalékban osztozik. A kormány olyan szerződést kötött, amely szerint a pilóta Forma-1-es versenyzése az államnak évi 50 millió forintjába kerül.
Az állami befektetésre a Baumgartner család visszafizetési garanciát vállal. A szerződés értelmében a költségvetés öt év múlva a pénz visszafizetésére kötelezheti a Baumgartner családot, az összeg felének fedezetét egy, a család tulajdonában álló nagy értékű ingatlan jelenti, másik felére pedig tartozáselismerő nyilatkozatot adott a család gépjármű-forgalmazással foglalkozó vállalkozása - közölte a szóvivő.
Több pont jár a gyorshajtásért áprilistól
A kormány megtárgyalta és elfogadta a közúti közlekedési pontrendszer módosításáról készült előterjesztést, amely a baleseti statisztikai adatok alapján a baleseteket leggyakrabban kiváltó közlekedési szabálytalanságokat szankcionálná súlyosabban. A módosításnak a gyalogosok védelme, továbbá a legsúlyosabb, személyi sérüléssel járó baleseteket kiváltó magatartások visszaszorítása is célja.
Gál J. Zoltán példaként elmondta, az ittas vezetés és a gyorshajtás büntetése egyről három pontra emelkedne, hasonlóan az elsőbbség nem megadásához és az előzés szabályainak megsértéséhez. Az új szabályok szerint három pont jár a rendőr jelzésének figyelmen kívül hagyásáért és a gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályok megsértéséért kijelölt gyalogos átkelőhelyen. A módosított pontrendszer szerint egy pont jár abban az esetben, ha valaki vezetés közben kézben tartva használja mobiltelefonját. Az új szabályozás április 1-jével lép életbe.
Ugrás vissza Ugrás vissza...