Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elkészült a jövő évi költségvetés tervezete

Létrehozva: 2005. augusztus 31.
Módosítás: 2006. március 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány a szerdai ülésén vitára alkalmasnak találta a 2006-os költségvetés tervezetét, és elfogadta a büntető jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot. A kabinet tervei szerint változnak majd lakásbérlés feltételei is, az intézkedés a lakásmaffia-tevékenység visszaszorítását célozza.

A pénzügyminiszter az augusztus 31-i határidőre beterjesztette, a kormány pedig vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetés tervezetét - jelentette be szerdán László Boglár kormányszóvivő. Ezután a büdzsé fejezeti szintű tervezése indul el, a jövő évi költségvetés összhangban lesz a konvergenciaprogrammal.
Elkészült a btk-módosítás tervezete is
A kabinet szerdai ülésén Petrétei József igazságügyi miniszter a kormány elé terjesztette a büntető jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítások érintik a büntető törvénykönyvről, a büntetőeljárásról szóló, valamint az EU-tagállamokkal folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényt is. Az új szabályozás egyértelműbbé teszi a nyomozati, vádelőkészítési és bírói szakaszok szabályozását a büntetőeljárásban, bevezeti a mediáció, a távoltartás és a kétfokú rendes jogorvoslati rendszer intézményét - mondta el Petrétei József.
A mediációra, vagyis a hatósági közvetítő alkalmazására kisebb súlyú, személy vagy vagyon elleni bűncselekményeknél, közlekedési kihágásoknál lesz lehetőség akkor, ha ebbe mindkét fél önként beleegyezett. Ha a közvetítés sikeresnek bizonyul és a felek megegyeznek, elmarad a büntetőjogi szankció.
A távoltartás intézménye egyik eszköze a családon belüli erőszak megfékezésének, de természetesen más viszonylatban - egymással rokoni kapcsolatban nem álló felek között - is kiszabható szankcióként - mondta a miniszter.
A büntetőeljárás fontos újítása a kétfokú rendes jogorvoslati rendszer bevezetése, amelyre szűk körben lesz lehetőség akkor, ha az első- és másodfokú bíróság eltérő tartalmú ítéletet hozott. A harmadfokú bíróság megsemmisítheti a korábbi ítéleteket és új eljárás megindítását is elrendelheti. Ha a parlament is elfogadja a javaslatokat, a módosítások 2006. június 1-jén lépnek hatályba.
Lezárult az SMS-fórum
Lezárult a kormány társadalmi kérdésekről indított SMS-fóruma. A hathetes akció során csaknem 30 ezren nyilvánították ki véleményüket, sokkal fontosabb azonban, hogy a kérdések számos vitát generáltak olyan témákban, amelyekről egyébként a nagypolitikában kevés szó esik - mondta el Batiz András . Az érintett minisztériumok - többek közt a környezetvédelmi, az egészségügyi és a pénzügyi tárca - szakértőinek másfél hónapjuk van arra, hogy a szavazások eredménye alapján konkrét lépésekre tegyenek javaslatokat. A kormány egyelőre a régi és az új árak feltüntetésével és az ingyenes reklámújságokkal kapcsolatos kérdés eredményei alapján tervez intézkedéseket.
Módosul a számviteli törvény
Szerdai ülésén a kormány elfogadta a számvitelről és a könyvvizsgálói tevékenységről szóló törvények módosítását. A módosítás célja, hogy az egyszerűsített éves beszámoló készítésére kötelezett vállalkozások számviteli kötelezettségei csökkenjenek. Kevesebb adatot kell majd megadni például a kiegészítő mellékletben, az amortizáció tételes felsorolása nem lesz kötelező, elszámolása azonban igen.
A használatba vételkor egy összegben költségként elszámolható eszközök értékhatára a jelenlegi 50 ezerről 100 ezer forintra emelkedik. Ez valamennyi, a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodó adminisztrációs terheit csökkenti. A devizában gazdálkodó vállalkozások számára lehetővé válik a devizában történő beszámolókészítés és könyvvezetés, a hazai gazdálkodók bizonylatokat, számlákat idegen nyelven is kiállíthatnak.
Szigorodnak a lakásbérlés szabályai
Szerdán elfogadták a lakástörvény módosításáról szóló előterjesztést is. A módosítás célja, hogy visszaszorítsa a lakásmaffia-tevékenységet és kiszámítható jogi szabályozást teremtsen az önkormányzati lakáspiacon. A lakásbérleti jog törvénytelen eladását hivatott megakadályozni, hogy az önkormányzati és állami tulajdonú lakás bérbeadásakor kötött szerződésben ki kell kötni a bérlő életvitelszerű bentlakását, amit a bérbeadó évente ellenőriz. Az állami és nem szociális jellegű önkormányzati lakás bérlőjének a tervek szerint óvadékot kell letennie biztosítékul, az óvadék mértékéről az önkormányzat dönt.
A javaslat szerint a lakáson belüli költségek viseléséről a bérlő és a bérbeadó megállapodhat. Ha nem teszik, akkor főszabályként a kisebb munkálatok - például burkolatok, nyílászárók felújítása - költségeit a bérlő, a nagyobb felújítások költségeit pedig a bérbeadó állja. A lakbért önkormányzati rendeletben állapítják meg, szociális, költségelvű vagy piaci alapon.
Az új szabályozás szerint az új bérlő nem lesz a korábbi bérlő jogutódja, vele a bérbeadó új szerződést köt. Önkormányzati lakásbérleti jogot a jövőben csak másik tulajdonjogra vagy bérleti jogra lehet cserélni, tehát például haszonélvezetre vagy albérletre nem. Ha az önkormányzat fiktív cserét gyanít, akkor hozzájárulását megtagadhatja, a bérlő pedig bíróságra mehet. A kabinet az új szabályok hatálybalépését 2006. március 31-re tervezi.
Félmilliárdos kárt okoztak a heves esőzések
A kormány összesen 778 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít az esőzések okozta károk enyhítésére - mondta el Batiz András. Akinek volt biztosítása, a biztosítási érték feletti összeget teljes egészében megkapja, akinek nem, annak 90 százalékos támogatást biztosít a kabinet. Az esőzések 12 megye 109 településén okoztak károkat, a legtöbb lakóingatlan Békés, Szolnok és Borsod megyében rongálódott meg. Az országban összesen 1597 magántulajdonú lakóingatlanban keletkezett kár félmilliárd forint értékben, a helyreállítás költsége azonban eléri a 864 millió forintot. Ebben az évben a kormány összesen másfél milliárd forintot költött a magántulajdonú ingatlanokban keletkezett károk enyhítésére.
Ugrás vissza Ugrás vissza...