Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A konvergenciaprogram erősíti a befektetői bizalmat

Cikk:

A konvergenciaprogram állásáról szóló jelentést a jövő héten megtárgyalja a kormány, és két hét múlva elküldi Brüsszelnek. A jelentést ugyan április 10-ig kellett volna elküldeni, de elkészítésével meg kellett várni az első negyedéves makrogazdasági adatokat.


A konvergenciaprogram állásáról szóló jelentést a jövő héten megtárgyalja a kormány, és két hét múlva elküldi Brüsszelnek - mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Az Európai Unió félévenként vár beszámolót a magyar kormánytól a konvergenciaprogram helyzetéről. Ez a hat hónap ugyan április 10-én lejárt, ám a jelentés csak a már lezárt első negyedévi makrogazdasági adatok ismeretében készülhet el. A kormány meghallgatta Veres János pénzügyminisztert is az államháztartás (áht) márciusi alakulásáról. A számokból világosan látszik, hogy a vártnál kedvezőbben alakult a büdzsé, és a hiány az elmúlt fél évben minden egyes hónapban kisebb a vártnál. "A tények azt támasztják alá, hogy a kormány helyesen számolt, amikor csökkentette az egész évre vonatkozó áht-hiány előrejelzését" - hangsúlyozta Gál J. Zoltán. Rámutatott, hogy ennek hatására erősödik a befektetői bizalom. Ezenkívül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a pénzügyi szakértők nyilatkozatai és a piac reakciói is azt támasztják alá, hogy elfogadják a kormány hiánycsökkentő intézkedéseit.

Önálló magyar pavilon lesz a sanghaji világkiállításon

A kormány 3,3 milliárd forintot biztosít a magyar részvételre a 2010-es sanghaji világkiállításon - jelentette be Gál J. Zoltán. Az összeg mintegy nyolcvan százaléka a 2010-es költségvetésben jelenik meg, idén 160 millió forintot szán a kabinet a magyar expo-részvétel előkészítésére. A sanghaji világkiállításon önálló pavilonja lesz Magyarországnak, és az expo időszaka alatt magyar hetet is rendeznek.

Gyurcsány részt vesz a labdarúgó Eb-pályázat bemutatóján


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április 17-én Cardiffban részt vesz a 2012-es magyar-horvát közös labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére beadott pályázat prezentációján; a hónap folyamán Londonban, Rómában és Lisszabonban is tárgyal. A kormányfő Londonban Tony Blair brit miniszterelnökkel találkozik. A megbeszélésen az uniós tagságból, a nemzetközi helyzetből és a kétoldalú kapcsolatokból fakadó kérdéseket tekintik át.

A miniszterelnök április 24-én Rómában Romano Prodi olasz kormányfővel tárgyal; a két politikus megbeszélésének témája az európai uniós alkotmány, az EU-bővítés, ezen belül a Nyugat-Balkán és Koszovó jövője lesz. Gyurcsány Ferenc április 27-én Portugáliába látogat, ahol vendéglátójával, José Sócrates kormányfővel a portugál EU-elnökségről tárgyal, és az ottani reformokkal ismerkedik.

Jelentés a rákellenes küzdelem eredményeiről

Gyurcsány Ferenc a nemzeti rákellenes nap apropóján jelentést kért az Egészségügyi Minisztériumtól a rákellenes küzdelem eredményeiről, amit a mai kormányülésen hallgatott meg a kabinet. Magyarországon az összes haláleset egynegyedét még mindig a daganatos betegségek okozzák, a legtöbben tüdőrákban és mellrákban halnak meg.

Gál J. Zoltán emlékeztetett: 2006-ban úgy alakították át az ellátási rendszert, hogy a betegeket már csak biztonságos és színvonalas helyen lehessen gyógyítani. A kórház-átalakítás átmeneti időszakában kiemelt díjazást kapnak az onkológiai centrumok, amit kizárólag rákos betegek kezelésére fordíthatnak. Az új kórházi struktúrában kiemelt szerepet kapnak a regionális onkológiai központok, amelyek működési területéhez 2-2,5 millió ember tartozik, míg a megyei központokhoz - amelyek elsősorban kúraszerű ellátást biztosítanak - 0,5-1 millió.

Az idén rákszűrésekre 280 millió forintot különített el az egészségügyi tárca, és további 60 millió forinttal támogatja az alkalmi ajak- és szájüregi rák szűrését. Az onkológiai centrumok fejlesztésére az Új Magyarország fejlesztési terv keretében kilencmilliárd forint áll rendelkezésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median