Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkenhetnek az állami cégvezetők juttatásai

Cikk:

A miniszterelnök javaslata alapján tíz százalékkal is csökkenhet az állami cégek vezetőnek tiszteletdíja, és megvonhatják tőlük a prémiumot, illetve a 13. havi fizetést is. A 62 év alatti rokkantnyugdíjasok ugyanakkor megkapják a 13. havi nyugdíjat - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

Számíthatnak a 13. havi nyugdíjra jövőre is az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis a 62 éves életkort el nem érő rokkantnyugdíjasok - közölte Budai Bernadett szerdán. A kormányszóvivő felidézte Gyurcsány Ferenc keddi bejelentését, vagyis hogy a kormány javaslata szerint az emberek, a vállalkozások és az ország gazdaságának biztonságát szolgáló stabilizációs lépések részeként a 13. havi nyugdíjat csak azok kapnák, akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, de ez nem érinti a rokkantnyugdíjasokat. A 13. havi nyugdíjat érintő másik javaslat azonban a rokkantnyugdíjasokat is érinti. Eszerint az átlagosnál magasabb nyugdíjban részesülők 13. havi rokkantnyugdíját - ugyanúgy, mint az öregségi nyugdíjasok esetében - 80 ezer forintban fogják maximálni 2009-től.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán arra kérte Veres János pénzügyminisztert, utasítsa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. elnökét, hogy csütörtök délelőtt 10 órára hívja össze a vagyontanács rendkívüli ülését - közölte a kormányszóvivő. A miniszterelnök az ülésen fogalmazza majd meg a kormány elvárásait az állami vállalatok igazgatótanácsaiban és felügyelő bizottságaiban alkalmazandó jövő évi bérpolitikáról. Az esemény a sajtó számára végig nyilvános lesz.

Gyurcsány Ferenc a keddi ötpárti megbeszélésen egyebek mellett azt mondta: az állam saját kiadásait is csökkenti. Arra utasítják az állami vagyonkezelőt, hogy tíz százalékkal csökkentse az állami vállalatok igazgatótanácsi, felügyelőbizottság tagjainak tiszteletdíját, és az állami vállalatok vezetői ne kapjanak jutalmat, prémiumot, 13. havi juttatást.

A kormány szerdán nem tárgyalta a devizahitelesek terhei enyhítésére vonatkozó javaslatokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...