Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Jövő kedden ülésezne a költségvetési bizottság

Cikk:

A miniszterelnök jövő kedden tájékoztatná az Országgyűlés költségvetési bizottságát a gazdaság dinamizálását szolgáló rövid és hosszú távú intézkedésekről. Budai Bernadett kormányszóvivő hétfőn beszámolt arról is, hogy a magyar-ukrán  határkeresztező villamosenergia-kapacitást elsősorban a Magyar Villamos Művek Zrt. leányvállalata használhatja.

A kormány kezdeményezi, hogy jövő kedden üljön össze az Országgyűlés költségvetési bizottsága; az ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatná a testületet a gazdaság dinamizálását szolgáló rövid és hosszú távú intézkedésekről. Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a kabinet február 15-én tárgyal az adó-, a szociális- és a foglalkoztatási rendszer átalakításáról, ezért javasolják a 17-i időpontot. Az intézkedéscsomagról az Országgyűlés február 16-ai ülésén is beszél a miniszterelnök.

Aukciókon osztják szét a ki nem használt kapacitást

A kormány rendeletet alkotott arról, hogy a magyar-ukrán  határkeresztező villamosenergia-kapacitást elsősorban a Magyar Villamos Művek Zrt. leányvállalata használhatja a lakosságot is ellátó egyetemes szolgáltatói körben a kedvezőbb áramár érdekében - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő hétfőn. A rendelet szerint az MVM Trade által ki nem használt határkeresztező kapacitást a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavir havi aukciókon oszthatja szét. Korábban a határkeresztező kapacitások elosztásánál előnyt élveztek azok, akiknek hosszú távú  szerződésük volt az MVM-mel, de ezek már megszűntek - magyarázta a szóvivő.

A Mavir honlapján olvasható a Magyar Energia Hivatal határozata arról, hogy a Mavir és ukrán partnere, a NEK Ukrenergo közötti eredménytelen tárgyalások miatt felfüggeszti a kapacitáselosztási eljárást. Megállapodás hiányában pedig áram sem érkezhetett Magyarországra. Az MVM-csoport honlapján található adatok szerint az éves szinten mintegy 40 terawattóra hazai áramfogyasztásnak kevesebb mint 10 százaléka származik importból, de ennek döntő hányada sem Ukrajna felől érkezik Magyarországra.

A magyar-ukrán határkeresztező kapacitás 455 megawatt, és a korábbi információk szerint a kapacitás jelentős részét a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting kötötte le. Az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek is volt lehetősége az ukrán áram importjára. Ezen a piacon újabb igénylő a budapesti Energy Capital és az Ukrenergy Trade Kft., amelyek tulajdonosa - a cégjegyzék szerint - a Svájcban bejegyzett Korlea Invest Holding AG.

Ugrás vissza Ugrás vissza...