Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiírták a pályázatot a KSH elnöki posztjára

Cikk:

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy kkv-k akkor kaphatnak jövő évtől fejlesztési adókedvezményt, ha vagy a foglalkoztatotti létszámot, vagy a bérköltséget növelik. Budai Bernadett kormányszóvivő bejelentette azt is, hogy a a kancelláriaminiszter kedden pályázatot írt ki a Központi Statisztikai Hivatal elnöki posztjára.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter kedden pályázatot írt ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöki posztjára - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. A pályázat kiírására azért van szükség, mert a jelenlegi elnök hat évre szóló megbízatása hamarosan lejár. A KSH elnökét a miniszterelnök nevezi ki. A pályázat szigorú szakmai feltételeket támaszt a jelentkezők elé, előírás többek között az egyetemi szintű közgazdasági felsőoktatásban szerzett, tudományos fokozat, a közgazdaság vagy statisztika területén eltöltött több mint 10 éves szakmai és ugyanilyen idejű vezetői tapasztalat, valamint a felsőfokú oktatásban végzett tevékenység. A pályázatok beadásának határideje szeptember 25-e.

Bajnai Gordon New Yorkba utazik

Bajnai Gordon
miniszterelnök szeptember 20-a és 24-e között hivatalos látogatást tesz az Amerikai Egyesült Államokban, ahol részt vesz az ENSZ Klímacsúcsán és az ENSZ Közgyűlés 64. ülésszakának megnyitóján - mondta el a kormányszóvivő. A klímaváltozás problémáját középpontba állító megbeszélést Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kezdeményezésére hívták össze New Yorkban, a rendezvényen több mint 100 állam és kormányfő, többek között az amerikai, orosz, francia, kínai, brazil elnök és a brit miniszterelnök is részt vesz.

A szeptember 22-i tanácskozás megnyitója után a magyar kormányfő részt vesz és fel is szólal a Kiotó protokoll meghosszabbításáról szóló decemberi koppenhágai tárgyalások politikai támogatásáról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Az ENSZ 64. közgyűlése általános vitájának megnyitójára másnap kerül sor New Yorkban, melyen Bajnai Gordon is részt vesz.

A magyar kormányfő hivatalos programja során több kétoldalú kormányfői találkozót is lebonyolít, valamint találkozik az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet elnökével. Bajnai Gordon befektetői csoportokkal, a New York-i üzleti élet képviselőivel, az Egyesült Államokban élő magyarok képviselőivel is találkozik majd, és tart egy előadást a Columbia Egyetemen.

Bér- vagy létszámnövelés kell az adókedvezményhez

A kis- és középvállalkozások akkor kaphatnak jövő évtől fejlesztési adókedvezményt, ha vagy a foglalkoztatotti létszámot, vagy a bérköltséget növelik. A nyáron elfogadott adócsomag részeként 2010. január 1-jétől változik a társasági adóról szóló törvény is. Ez teszi majd lehetővé, hogy jövő évtől a kis- és közepes vállalkozások fejlesztési adókedvezményt kaphassanak, ha legalább 500 millió forint értékű beruházást hajtanak végre - mondta Budai Bernadett. A kormány e szabály részleteiről döntött: az adókedvezmény igénybevételéhez az érintetteknek vállalniuk kell, hogy a beruházással bővítik a foglalkoztatotti létszámot, vagy ha ezt nem teszik, a bérköltséget kell növelniük, azaz emelniük kell a meglévő dolgozóik fizetését.

Tovább bővül a lehetséges igénylők köre is: jövő évtől a mezőgazdasági termékfeldolgozással és forgalmazással foglalkozó vállalatok a 25 millió eurót meghaló költségű beruházásaikhoz is igényelhetik a támogatást. Jövőre nem lesz kötelező az egy hónapnál nem régebbi hiteles cégkivonat, illetve a díj befizetését igazoló okmány csatolása is, megszűnik a kérelem benyújtásakor fennálló formakényszer is.

Kötelező részmunkaidős foglalkoztatás a közszférában

A kabinet döntése alapján kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni 2010. január 1-től a közszférában a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket, ha kérik, egészen a gyermek 3 éves koráig. A részmunkaidős foglalkoztatás azt jelenti, hogy napi 4, illetve heti 20 órát dolgozhat a munkavállaló, de ettől, közös megegyezéssel el lehet térni, és lehetőség van a napi 6 órás foglalkoztatásra is.

Az új szabály nem vonatkozik majd a hivatásos állományú munkavállalókra, azaz a rendőrökre, tűzoltókra, katonákra, de itt is lesz lehetőség megegyezésre a napi, heti munkavégzés időtartamáról. A részmunkaidős foglalkoztatást a munkáltatónál kell majd kérelmezni, legkésőbb a fizetési szabadság letelte előtt 60 nappal, a pedagógusoknak pedig a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző 60 nappal korábban. A kormány a közszférát érintő részmunkaidős foglalkoztatásról szóló jogszabály-módosítási javaslatot hamarosan benyújtja az Országgyűlésnek - közölte Budai Bernadett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...