Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ezermilliárd gyorsforgalmi utak építésére

Létrehozva: 2003. február 19.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európa-terv újabb fejezetéről, az infrastruktúra fejlesztéséről tárgyalt a kormány szerdai ülésén. Ennek keretében elfogadták a 2015-ig szóló közúthálózat-fejlesztési programot, amelyre a tervek szerint a ciklus végéig legalább ezermilliárd forintot fordítanak.
A hazai gyorsforgalmi úthálózat jelenlegi hossza 633 kilométer. Az Európa-terv részeként meghirdetett közúthálózat-fejlesztési program ennek négyszeresét, 2520 kilométert irányoz elő 2015-re.
Pannóniából Hunniába
Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a kormány szerdai ülését követő tájékoztatón úgy fogalmazott: stratégiai cél eljutni Pannóniából Hunniába, azaz a befektetők figyelmét a Dunántúlról az ország keleti felébe irányítani. Ennek érdekében a sugaras szerkezetű hálózatot - kelet-nyugati irányú utak építésével - át kell alakítani.
2006-ra Szegedig ér az autópálya
A ciklus végéig szóló elképzelésekről Csillag István elmondta: tavasszal tovább épül a fővárost elkerülő M0-ás autóút, az M3-as autópálya 2004-ig eléri Görbeházát, 2006-ig pedig Nyíregyházát. Az M30-as 2004-ben Miskolcig, az M35-ös pedig 2006-ra Debrecenig épül meg. A tervek szerint az M5-ös autópálya 2006-ig megépül Szegedig.
Az M7-es autópálya a ciklus végéig 58 kilométerrel bővül, míg a 6-os főút Budapest és Dunaújváros között autópályává szélesedik, és megépül a dunaújvárosi híd is. 2003 és 2006 között a megépített és az építés alatt álló szakaszokon túl mintegy 800 kilométernyi gyorsforgalmi út nyomvonalának előkészítése - tervezés, területszerzés, régészeti feltárás - kezdődhet meg.
Több forrás a programra
Az autópályaprogram összköltsége 2003 és 2006 között meghaladja az ezermilliárd forintot, ehhez több forrást vesznek igénybe. Közvetlen költségvetési forrásként jelenik meg a Felzárkóztatási Infrastruktúra Fejlesztési Alapprogram (FIFA), az Útfenntartási és -fejlesztési célelőirányzat (ÚFCE) és a kiemelt kormányzati beruházások. Ehhez az Európai Befektetési Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint belföldi pénzintézetek hosszú lejáratú hitelei társulhatnak.
Nyolc vízügyi igazgatóságon készültség
A kormány ismét áttekintette az ár- és belvízzel kapcsolatos teendőket. A tizenkét vízügyi igazgatóság közül nyolc területén van érvényben készültség - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Hozzátette: többször felhívták az önkormányzatok figyelmét a védekezés fontosságára, ennek ellenére mindössze öt településen rendeltek el készültséget. Gál J. Zoltán megerősítette a kormány korábban többször hangoztatott álláspontját, miszerint minden segítséget megadnak a megelőzésre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median