Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálon és az Ügyfélkapun 2016.06.29-én (szerda) 1:00 órától 8:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások, valamint az AVDH szolgáltatás nem lesz elérhető. Szíves megértését és türelmét köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Akár decemberig is nyitva lehet a Sió-csatorna

Létrehozva: 2005. szeptember 7.
Módosítás: 2005. szeptember 7.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Vízügyi szempontból feltétlenül szükséges a Balatonnál a Sió-csatorna nyitva tartása, ellenkező esetben télen még kevés csapadék esetén is kritikusan magas vízszint alakulhatna ki a tavon. Az őszi belvíz kialakulásának is meglehetősen nagy az esélye abban az esetben, ha az elkövetkező hónapok erősen csapadékosak lesznek.
Augusztusban folytatódott az egész évet jellemző változékony, csapadékos időjárás. A lehullott eső mennyisége 81-292 milliméter között alakult, az országos területi érték 164 milliméter volt, amely 108 milliméterrel több az átlagnál. A szokatlanul nagy mennyiségű nyári csapadék hatására kialakult nagyfokú talajtelítettség miatt az őszi belvíz kialakulásának meglehetősen nagy az esélye abban az esetben, ha az elkövetkező hónapok erősen csapadékosak lesznek - hangsúlyozta Varga Miklós , a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) helyettes államtitkára.
A vízkárelhárítás során az állam feladata általában a közjavak megvédése, valamint a vízgazdálkodás infrastruktúrájának, intézményrendszerének megteremtése és működtetése. Ide tartozik többek között: a jogi, a gazdasági, a műszaki szabályozó rendszer megállapítása, az államigazgatási feladatok ellátása, a mérő-, megfigyelő-, ellenőrző-, értékelő és információs rendszer kiépítése. Ugyancsak az állam feladata az önkormányzatok, a társulatok, a gazdálkodók és a lakosság vízgazdálkodási tevékenységének támogatása.
Társminisztériumok feladatai
A helyettes államtitkár kiemelte: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a mezőgazdasági célú forgalomképes állami tulajdon fölötti jog gyakorlását megkapta. Ezzel a területhasználatot segítő vízkárelhárítási infrastruktúra közelebb került az anyagilag érdekelt tulajdonosokhoz.
A Belügyminisztériumhoz a korábban tanácsi feladatkörbe tartozó védekezéssel összefüggő államigazgatási feladatkörben tevékenységek tartoznak (mentés, kiürítés, befogadás, mozgósítás). A tárcához tartozik még többek között a katasztrófák elleni védekezés központi és területi szervezeteinek irányítása, amelyeken keresztül az önkormányzatok feladatait segítik.
A Balaton vízszabályozása
A helyettes államtitkár jelezte, hogy az elmúlt 80 évben legcsapadékosabbnak számító idei augusztus és az egyébként is esős elmúlt hónapok miatt a Balaton vízállása jelentősen meghaladja az ősszel szokásosat. Beavatkozás nélkül a következő hónapokban várható további természetes vízszintemelkedés a déli partszakaszon az alacsonyabban fekvő települések elöntéséhez vezethetne.
Varga Miklós közölte, hogy az öt év óta először a múlt héten megnyitott Sió-csatorna miatt eddig még nem csökkent a vízszint a tavon. A jövő héten születik döntés arról, hogy az akár decemberig is nyitva tartandó csatornán fokozzák-e a jelenleg alacsony vízkivételt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median