Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rendészeti megállapodást kötött Koszovó és Magyarország

Cikk:

A kábítószer- és emberkereskedelem, a szervezett bűnözés és az illegális migráció visszaszorítása a célja annak a rendészeti együttműködésnek, amelyről pénteken állapodott meg Zenun Pajaziti koszovói belügyminiszter és Draskovics Tibor, az igazságügyi tárca vezetője.

Rendészeti együttműködési megállapodást kötött pénteken Koszovó és Magyarország; az egyezmény célja többek között az illegális migráció visszaszorítása, továbbá a hatékonyabb fellépés a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és az emberkereskedelem ellen. A dokumentumot a magyar fél részéről Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter írta alá Zenun Pajaziti koszovói belügyminiszterrel Budapesten.

A megállapodás egy tavaly ősszel megkezdett tárgyalássorozat folytatása. Ennek alapja, hogy Magyarország az elsők között ismerte el a független Koszovót, és "számunkra nagyon fontos ennek az országnak az önálló sikeres fejlődése" - mondta Draskovics Tibor.

A miniszter kiemelte, hogy több tucat magyar rendőr dolgozik abban az európai misszióban, amely segíti a jogállam felépítésében Koszovót. A támogatás másik elemeként említette azt a 300 millió forintos segélyt, amelyről tavaly döntött a kormány, a pénzből személyazonosságot igazoló okmányokat, dokumentumokat állítanak ki a koszovói állam számára. Magyarország ezzel jelképesen is hozzájárul az önálló koszovói identitás megteremtéséhez, továbbá ez a lépés piacteremtő is az ország számára, mivel ezeket a dokumentumokat Magyarországon, magyar cégek állítják elő - mondta a miniszter. A két miniszter megállapodott abban, hogy rövid időn belül tárgyalásokat kezdenek egy úgynevezett visszafogadási egyezmény elfogadásáról. Ennek lényege, hogy a Magyarország határán fellelt illegális migránsokat a koszovói kormány visszafogadja.

Zenun Pajazati koszovói belügyminiszter kiemelte: számukra az európai uniós tagállamok közül Magyarország nagyon fontos szerepet játszik, mivel az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét, és azóta is támogatja az államot minden területen. Minden nehézség ellenére Koszovó fiatal államként sok mindent elért, s két jelentésben is jó helyen pozícionálták a többi államhoz képest. Az egyik jelentést a Transparency International készítette a korrupcióval kapcsolatosan, a másik pedig az embercsempészettel függ össze - mondta a belügyminiszter, aki egyben biztosította magyar kollégáját arról, hogy Koszovó elkötelezett a szervezett bűnözés, az embercsempészet elleni harcban. Az illegális migrációval kapcsolatban azt mondta: tisztában vannak az adatokkal, szeretnék lezárni a kapukat az illegális migráció előtt, ebben a két ország rendőrsége közötti szoros kapcsolat hasznos lesz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...